Aarhus Universitets segl

Sumpvindelsnegl

Vertigo moulinsiana

Forekomst og udbredelse

Sumpvindelsnegl er i NOVANA blevet overvåget ekstensivt på landsplan i perioderne 2005-2007 og 2012-2014. Konceptet for ekstensiv overvågning af arter er overvågning af ændringer i deres udbredelse. Den overordnede metode er derfor at undersøge, hvor mange UTM-kvadrater/lokaliteter de pågældende arter forsvinder fra eller indvandrer til.

I 2005-2007 blev sumpvindelsnegl overvåget på 652 lokaliteter. Arten blev registreret på 98 lokaliteter fordelt på 70 UTM-kvadrater (Fig. 1).

I 2012-2014 blev sumpvindelsnegl overvåget på 804 lokaliteter. Arten blev registreret på 169 lokaliteter fordelt på 70 UTM-kvadrater (Fig. 2).

Udbredelsesområdet for sumpvindelsnegl er beregnet ud fra kvadrater (kun landområder) med forekomst af arten og med et afstandskriterium (gap) på 30 km. Det samlede udbredelsesareal og vurdering af udvikling samt gunstig referenceværdi for udbredelsen i den kontinentale region fremgår af Tabel 1.
Sumpvindelsnegl Tabel 1
Sumpvindelsnegl Tabel 1. Udbredelse i den kontinentale biogeografiske region ved overvågningen af sumpvindelsnegl i Danmark i 2005-2007 og 2012-2014. Udviklingen i perioden 2005-2014 og vurdering af gunstig referenceværdi for artens udbredelse (GRU) er desuden angivet.

Sumpvindelsnegl er udbredt i den kontinentale region i Danmark med relativt høje bestandstætheder på de fleste fundlokaliteter. Udbredelsen er i Jylland begrænset til den østlige del, og arten er siden 2005 ikke fundet nord for Randers Fjord. Overvågningen i NOVANA viser desuden, at arten tilsyneladende ikke forekommer i den atlantiske del af Jylland og heller ikke findes på Bornholm (Tabel 2).

Overvågningen har vist et stigende antal lokaliteter med forekomst af sumpvindelsnegl i det kendte udbredelsesområde. Derimod er den ikke fundet i den atlantiske del af Jylland. Fremgangen på Fyn kan muligvis skyldes, at sumpvindelsnegl i perioden 2012-2104 er eftersøgt på flere lokaliteter og i flere 10x10 km-kvadrater end i perioden 2005-2007, mens arten omvendt er registreret på flere lokaliteter på Sjælland og Lolland på trods af en mindre indsats.

Sumpvindelsnegl Tabel 2Sumpvindelsnegl Tabel 2. Antal lokaliteter og UTM-kvadrater med forekomst af sumpvindelsnegl i Danmark i perioderne 2005-2007 og 2012-2014.

Bestand

Det er ikke muligt at estimere bestandsstørrelser på baggrund af overvågningsmetoden, så artens samlede bestandsstørrelse i Danmark er ukendt på individniveau. Bestandens udbredelse (antal lokaliteter/UTM-kvadrater) kan indirekte anvendes til en grov indikation af ændringer i bestandsstørrelse: Jo større udbredelse, jo større bestand og omvendt, hvis ændringerne i bestandene giver anledning til ændret udbredelses- eller forekomstareal (Tabel 3). Den ekstensive overvågning omfatter et begrænset antal lokaliteter/UTM-kvadrater, som ikke direkte kan give et mål for bestandsstørrelser, men som kan måle relative ændringer mellem perioder, hvor arten overvåges efter samme metode.
Sumpvindelsnegl Tabel 3
Sumpvindelsnegl Tabel 3. Bestandsstørrelse (antal lokaliteter/individer) i den atlantiske og den kontinentale biogeografiske region ved overvågningen af kildevældsvindelsnegl i Danmark i perioderne 2005-2007 og 2012-2014. Desuden er udviklingen i perioden 2005-2014 og vurdering af gunstig referenceværdi for bestandsstørrelse(GRB) angivet.

Der foreligger så vidt vides ingen ekspertvurderinger af den samlede bestandsstørrelse af sumpvindelsnegl i Danmark.

Levesteder

Arealet af levesteder er beregnet ud fra kvadrater (kun landområder) med forekomst af sumpvindelsnegl i perioden 2005-2007 og 2012-2014 (Fig. 1, 2). Da der er tale om en stikprøvevis eftersøgning af arten på et begrænset antal udvalgte lokaliteter, giver denne beregningsmetode ikke det reelle areal for levesteder for arten, men en værdi som kan bruges som et relativt indeks for evt. ændringer i levestedsareal. Der foreligger ikke data til beregning af areal af egnede levesteder, men som udgangspunkt må det antages at være større end arealet af de nuværende levesteder (Tabel 4).

Sumpvindelsnegl Tabel 4. Skønnet areal* af levesteder i den atlantiske og den kontinentale biogeografiske region ved overvågning af sumpvindelsnegl i Danmark i 2005-2007 og 2012-2014. Desuden er udviklingen i perioden 2005-2014 og vurdering af egnede levesteder for arten (*: Landareal af UTM-kvadrater med forekomst af arten) angivet.

Konklusion

Sumpvindelsnegl er vidt udbredt i den kontinentale region i Danmark med relativt høje bestandstætheder på de fleste levesteder landet over. Det skønnes derfor, at der forekommer levedygtige bestande i det østlige Jylland og på Sjælland, på Fyn, Sjælland og Lolland-Falster.

Klimaændringer med mildere vintre kan være en medvirkende faktor til en øget udbredelse af arten i Danmark fremover og det kan ikke udelukkes, at dette forhold allerede har indvirket positivt på artens forekomst og udbredelse i Danmark. Udviklingen i udbredelsesområde vurderes som stabil, mens bestandsstørrelsen formentlig udvikler sig positivt. Det et dog vigtigt at være opmærksom på, at der i lokalitetsopgørelsen i mange tilfælde givetvis er tale om oversete forekomster og ikke nyetablerede bestande. Det er derfor vanskeligt at vurdere udviklingen i bestandsstørrelsen.

Referencer