Aarhus Universitets segl

Grågås

Levested

Grågås Anser anser træffes i Danmark fouragerende på marker og enge, og rastende på vandfladen i søer og fjorde. I Østdanmark og i Vejlerne forekommer betydelige fældeforekomster i forsommeren. Føden udgøres hovedsageligt af græs og urter samt spildkorn på høstede marker.

Udbredelse

Grågås yngler i Nordeuropa ved søer og moser med fourageringsområder i form af enge og marker, og i stigende grad også på øer og holme i salt- og brakvand. Grågås overvintrede tidligere i Sydspanien, men er siden 1990 i tiltagende omfang begyndt at overvintre i Nordvesteuropa og herunder også i Danmark (Bønløkke m.fl. 2006). Arten er udbredt som trækfugl over hele landet, og fugle fra Norge trækker hovedsageligt igennem Jylland mens fugle fra Sverige hovedsageligt trækker igennem Østdanmark.

Overvågningen 2012-2017

Grågås overvåges årligt gennem landsdækkende optællinger i midten af januar og september. Ved midvintertællingen i januar tælles grågås på lige fod med de andre gæs som optræder i Danmark. Optællingen af grågæs i september er en international tælling, som har været gennemført i Europa og Nordafrika i den midterste weekend i september siden midten af 1980’erne. Begge optællinger afrapporteres til Wetlands International og danner baggrund for de løbende vurderinger af bestandsstørrelsen af grågås. 

Undersøgelsesområde

Grågås optælles på de traditionelle og regelmæssigt benyttede rastepladser over hele landet. 

Overvågningsmetode

Grågås optælles især ved målrettede landbaserede totaloptællinger af engområder og agerjorde i indlandet, men ved midvintertællingerne indgår også fugle observeret ved totaltællinger foretaget fra fly. Som for de øvrige gåsearter gennemføres de landbaserede optællinger af et netværk af optællere på kendte og potentielle rastepladser for arten, som en totaltælling af fugle enten ved udflyvning fra sovepladser eller i fourageringsområderne.  Datagrundlaget suppleres efterfølgende med et kvalitetssikret udtræk af data fra DOFbasen fra lokaliteter, der ikke benyttes årligt.  

Trusler

Alle jagtbare arter af gæs vurderes at være følsomme over for forstyrrelser fra jagt, hvilket understregedes af, at der blev observeret en tydelig respons på gæssenes antal og fordelinger ved reservatforsøg. Denne problemstilling er i dag i vidt omfang tilgodeset gennem det landsdækkende netværk af reservater, som bl.a. er udlagt for at tilgodese grågæssene (Clausen m.fl. 2013, 2014).   

Arten er genstand for en stigende jagtlig udnyttelse, men der synes ikke at være konkrete trusler for bestanden, hvilket understreges af at antallet af grågæs har været stigende gennem årtier i både Danmark og resten af Vesteuropa (Wetlands International 2018).

Resultater

Antallet af grågæs optalt ved midvinter har i perioden 2012-2017 varieret mellem ca. 81.000 og 133.000 fugle. Antallene har været markant højere end i tidligere år (Tabel 1, Figur 2), hvilket i høj grad afspejler at en større andel end tidligere af den samlede bestand optræder i Danmark ved midvinter (Ramo m.fl. 2015). Ved januartællingen i 2017 blev hovedparten af de 96.887 optalte grågæs registreret i det sydøstlige Danmark, men med betydelige forekomster over alt i landet (Figur 1).

Antallet af grågæs optalt ved tællingerne i september har i perioden 2012-2017 varieret mellem ca. 114.000 og 141.000 fugle, og store forekomster af arten kunne registreres i det meste af landet (Figur 3). Antallet af grågæs i september har været støt stigende siden 1980erne, omend noget stagnerende de sidste 10 år (Figur 4).

Grågås Tabel 1. Antal af grågæs registreret ved de landsdækkende midvinter gåsetællinger i Danmark 1981 til 1983 og 1987 til 2017. De anførte antal er gennemsnit af landstotaler for de nævnte år.


Grågås Tabel 2. Antal af grågæs optalt ved de landsdækkende septembertællinger i Danmark 1981 til 1983 og 1987 til 2017. De anførte antal er gennemsnit af landstotaler for de nævnte år.

Konklusion

Den overvintrende bestand af grågæs i Danmark har været stigende gennem hele perioden, og afspejler gennem de sidste par årtier at en øget andel af bestanden overvintrer her til lands (Ramo m.fl. 2015). Antallene af grågæs i september, som måske kan anses for et bedre billede på bestandens samlede udvikling, har ligeledes været støt voksende over hele perioden, men dog relativt stagnerende de sidste 10 år.

Den samlede bestand af grågæs estimeres til omkring 960.000 fugle og anses for stigende (Fox & Leafloor 2018, Wetlands International 2018).

Referencer

  • Tidligere rapporter om resultater af landsdækkende gåsetællinger (se referencerne i metodeafsnittene om midvinter- og gåsetællingerne, herunder septembertællingen) samt afsnittet om internationale bestandsopgørelser.
  • Bønløkke, J., Madsen J.J., Thorup, K., Bjerrum, M. & Rahbek, C. (2006). Dansk trækfugleatlas. - Rhodos, Humlebæk. 870 s.
  • Clausen, P., Holm, T.E., Laursen, K., Nielsen, R.D. & Christensen, T.K. (2013). Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010. Del 1: Nationale resultater. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 118 s. - Videnskabelig rapport fra DCE nr. 72
  • Clausen, P., Holm, T.E., Therkildsen, O.R., Jørgensen, H.E. & Nielsen, R.D. (2014). Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010. Del 2: De enkelte reservater. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 236 s. - Videnskabelig rapport fra DCE nr. 132
  • Ramo, C., Amat, J.A., Nilsson, L., Schricke, V., Rodríguez-Alonso, M., Gómez-Crespo, E., Jubete, F., Navedo, J. G., Masero, J. A., Palacios, J., Boos, M. & Green, A. J. (2015). Latitudinal-Related Variation in Wintering Population Trends of Greylag Geese (Anser anser) along the Atlantic Flyway: A Response to Climate Change? PLoS ONE 10: e0140181.