Aarhus Universitets segl

Sortplettet blåfugl

Maculinea arion

Forekomst og udbredelse

Sortplettet blåfugl er i NOVANA blevet overvåget ekstensivt på landsplan i 2005 og 2011 samt i 2014. Konceptet for ekstensiv overvågning af arter er overvågning af ændringer i deres udbredelse. Den overordnede metode er derfor at undersøge, hvor mange UTM-kvadrater/lokaliteter de pågældende arter forsvinder fra eller indvandrer til.

I 2005 og 2011 blev sortplettet blåfugl overvåget på 12 lokaliteter. Arten blev registreret på tre lokaliteter i et enkelt UTM-kvadrat (Fig. 1).

I 2014 blev sortplettet blåfugl overvåget på 10 lokaliteter. Arten blev registreret på to lokaliteter i et enkelt UTM-kvadrat (Fig. 2).

Udbredelsesområdet for sortplettet blåfugl er beregnet ud fra kvadrater (kun landområder) med forekomst af arten og med et afstandskriterium (gap) på 30 km. Det samlede udbredelsesareal og vurdering af udvikling samt gunstig referenceværdi for udbredelsen i den kontinentale region fremgår af Tabel 1.
Sortplettet blåfugl tabel 1
Sortplettet blåfugl Tabel 1.
Udbredelse i den kontinentale biogeografiske region ved overvågningen af sortplettet blåfugl i Danmark i 2005 og 2011 samt i 2014. Desuden angives udviklingen i perioden 2005-2014. Desuden vurdering af gunstig referenceværdi for artens udbredelse (GRU).

I Danmark forekommer sortplettet blåfugl udelukkende på lokaliteter i og omkring Høvblege Bakker på Møn (Tabel 2).

Sortplettet blåfugl Tabel 2
Sortplettet blåfugl Tabel 2.
Antal lokaliteter og UTM-kvadrater med forekomst af sortplettet blåfugl i Danmark i 2005 og 2011 samt 2014.

Bestand

Bestandsstørrelsen blev i 2003 anslået til 200-400 individer (Wind & Pihl, 2004), men der foreligger så vidt vides ikke nyere estimater. Da det ikke er muligt at estimere bestandsstørrelser på baggrund af overvågningsmetoden, er artens samlede bestandsstørrelse i Danmark således ukendt på individniveau for nuværende. Bestandens udbredelse (antal lokaliteter/UTM-kvadrater) kan dog indirekte anvendes til en grov indikation af ændringer i bestandsstørrelse: Jo større udbredelse, jo større bestand og omvendt, hvis ændringerne i bestandene giver anledning til ændret udbredelses- eller forekomstareal (Tabel 3). Da overvågningen omfatter de kendte lokaliteter/UTM-kvadrater, er det muligt at måle relative ændringer mellem perioder, hvor arten overvåges efter samme metode.
Sortplettet blåfugl tabel 3
Sortplettet blåfugl Tabel 3.
Bestandsstørrelse (antal lokaliteter/individer) i den kontinentale biogeografiske region ved overvågningen af sortplettet blåfugl i Danmark i 2005 og 2011 samt 2014. Desuden fremgår udviklingen i perioden 2005-2014 og vurdering af gunstig referenceværdi for bestandsstørrelse(GRB).

Levesteder

Arealet af levesteder er beregnet ud fra kvadrater (kun landområder) med forekomst af sortplettet blåfugl i 2005 og 2011 samt i 2014 (Fig. 1, 2). Denne beregningsmetode giver en værdi, der kan bruges som et relativt indeks for evt. ændringer i levestedsareal. Der foreligger ikke data til beregning af areal af egnede levesteder, men som udgangspunkt må det antages at være større end arealet af de nuværende levesteder (Tabel 4).
Sortplettet blåfugl tabel 4
Sortplettet blåfugl Tabel 4. Skønnet areal* af levesteder i den kontinentale biogeografiske region ved overvågning af sortplettet blåfugl i Danmark i 2005 og 2011 samt i 2014. Desuden angives udviklingen i perioden 2005-2014. Desuden vurdering af egnede levesteder for arten (*: Landareal af UTM-kvadrater med forekomst af arten).

Sortplettet blåfugl lever på tørre, varme lokaliteter såsom overdrev og klitheder med forekomst af værtsplanterne timian (Thymus spp.) og/eller merian (Organum vulgare) samt værtsmyren Myrmica sabuleti. Arealet af denne habitattype i Danmark kendes ikke.

Konklusion

Sortplettet blåfugl har været kendt fra omkring 50 lokaliteter beliggende på Bornholm, Møn, Sydsjælland, Nordøst- og Nordvestsjælland, Samsø, Djursland, ved Horsens og i Hammer Bakker samt ved Jammerbugten. Siden midten af 1990´erne kendes arten kun fra Høje Møn, idet de seneste registreringer i Jylland var på henholdsvis Bulbjerg i 1991 og Grønne Strand i 1997 (Søgaard m.fl. 2011). I og omkring Høvblege Bakker på Møn findes i dag en stabil ynglebestand, om end af begrænset størrelse. Lokaliteten har været regelmæssigt overvåget siden 1991, og der har været konstateret forekomst hvert år, men i ganske varierende antal. Selvom bestanden tilsyneladende har stabiliseret sig til en vis grad, må den alene på grund af sin størrelse og udbredelse betegnes som sårbar.

Referencer