I optimal tilstand varierer vegetationen i enebærkrat fra en åben og lavtvoksende vegetation med spredt opvækst af enebærbuske til mere tætte enebærkrat. Naturtypen er påvirket af succession og vil med tiden gro til med skov, hvis ikke der sker tilbagevendende forstyrrelser, især i form af græsning. Samtidig vil næringsbelastning og fravær af forstyrrelser øge biomasseproduktionen og føre til en højere og tættere vegetation med træer og buske, og dækningen af enebær vil da falde med tiden.
Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden i enebærkrat er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af vedplanter og enebær, vegetationens højde, der afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse, samt udbredelsen af forvaltningsindsatser i form af græsning.
Tilstand 2017-2022
Vedplantedækningen i 5 m cirklerne er generelt relativ høj i de overvågede enebærkrat med en gennemsnitlig dækning på 7,3 og 60 % for hhv. lave og høje træer og buske. De hyppigst registrerede vedplanter er almindelig ene, stilk-eg, almindelig røn, almindelig gedeblad, gyvel og vorte-birk. Enebær har en meget variabel vækstform og forekommer både som flade, brede og smalle søjleformede buske og indgår derfor både i dækningen af lave - og høje vedplanter. Enebær udgør en væsentlig del af vedplantedækket med en gennemsnitlig dækning på 42 % (se under artssammensætning). Der er registreret enebær i stort set alle prøvefelter, men enebærbuskene står spredt (dækker mindre end 20 % af jordoverfladen) i en fjerdedel af prøvefelterne.
Den gennemsnitlige vegetationshøjde er 29 cm, og der er en meget lav vegetation i to tredjedele af prøvefelterne (vegetationshøjde under 20 cm), hvoraf en del af arealet formodes at være overskygget af høje vedplanter.
Der er registreret tydelige tegn på græsning i 31 % af prøvefelterne mens rydning forekommer undtagelsesvis i enebærkrat (2 %).
Geografiske mønstre
Enebærkrat er overvåget i alle fire regioner, men med det færreste antal prøvefelter i Vestjylland. I de to østlige regioner er der registreret en høj dækning af vedplanter. I Nordjylland og den sjællandske region er der en relativt lav vegetationshøjde og samtidig den højeste forekomst af græsning. Græsning forekommer sjældent i enebærkrat i den østjyske region og er helt fraværende i Vestjylland.
Overvågningsdata viser, at der er en signifikant lavere dækning af høje vedplanter inden for - end uden for habitatområderne, mens der ikke er forskel på resten af de undersøgte indikatorers fordeling.
Udvikling 2011-2022
Der er ikke tegn på en signifikant forbedring eller forværring af tilstanden i enebærkrat i perioden 2011-2022.
Der er en betydelig variation i tilgroningsgraden, og nogle enebærkrat fastholdes i et lysåbent successionsstadie blandt andet ved græsning. Tør hede i mosaik med indlandsklippe på Bornholm.
Foto: Erik Buchwald, NST