Aarhus Universitets segl

Bred vandkalv

Dytiscus latissimus 

Sammenfatning

Tabellen sammenfatter de generelle udviklingstendenser for bred vandkalv. Rødlistestatus er baseret på vurderingerne i den danske Rødliste. Bevaringsstatus præsenterer den vurdering, der blev gennemført i 2019 og medtager således ikke data, der er indsamlet til denne rapport. Udviklingstendensen er for denne art vurderet på baggrund af udbredelse i denne og forrige overvågningsperiode.

Habitatdirektivet Rødliste Bevaringsstatus
(Artikel 17 - 2019)
Periodens indsamlingsresultat Udviklingstendens
Atlantisk Kontinental Atlantisk Kontinental
Bilag II og IV Truet (EN) Ikke vurderet Ukendt Fundet i 2 søer i et kvadrat Ikke vurderet1 Negativ
1Arten findes ikke i regionen.

Bred vandkalv er i den forløbne programperiode ved fældefangst og ketsjning eftersøgt i 2021 og 2022. Den blev fundet i 2021 i søerne Åremyr og Iglemose i samme kvadrat i Almindingen på Bornholm. Den er i alt eftersøgt i 27 kvadrater, men kun fundet i det ene på Bornholm. I alt er den eftersøgt i mere end 50 søer, damme, moser og vandhuller i hele landet. Hver sø er kun blevet undersøgt 1 gang i perioden, dog således at nogle søer er undersøgt med fælder i 2021 og med ketsjer i 2022. Hvor den i 2015 og 2017 blev fundet i hhv 7 og 5 søer i Almindingen på Bornholm, blev den i 2021 kun fundet i 2 søer, hvilket indikerer en negativ tendens. Uden for Bornholm er den sidst registreret i NOVANA-overvågningen i Mossø (Rold Skov i 2011).

Om arten

Bred vandkalv er en bille i vandkalvefamilien Dytiscidae, som tilhører slægten Dytiscus. Bred vandkalv er større end slægtningen stor vandkalv Dytiscus marginalis og vores største vandkalv. Den lever i små og store søer. Som regel ligger søerne godt beskyttet i større naturområder, som f.eks. skove, næringsfattige moser og i tørvegrave i udgravede højmoser. Søerne er forholdsvis næringsfattige med klart eller let brunligt vand og i det mindste delvis med bredder, der ikke er træbevoksede. I vandet langs bredden findes solrige, åbne bevoksninger af sumpplanter. For eksempel en bræmme af næbstar Carex rostrata, almindelig sumpstrå Eleocharis palustris og bukkeblad Menyanthes trifoliata (Vahrusevs & Kalnins 2013; Balalaikins et al. 2023). Oftest er betydelige dele af søens vandmasse ikke opfyldt af tæt plantevækst, eller der er åbne områder mellem vandplanterne (Vahrusevs & Kalnins 2013).

Bred vandkalv er med sine 44 mm i længden som voksen den største europæiske art af vandkalv. Den voksne lever af larver af andre vandinsekter, haletudser og fiskeyngel. Hunnerne er mere stationære end hannerne, hvilket gør, at der ofte vil være flest hanner i fælderne (Balalaikins et al. 2023).  Efter overvintring lægges æggene i løbet af foråret, fra sidst i marts til midt i maj (Holmen 1993)Egnede steder til at lægge æg er på lavt vand, 0,2 til 1,0 m dybde, med læ og soleksponering. Æggene lægges i stængler af arter som engkabbeleje Caltha palustris, bukkeblad, nikkende star Carex acuta, knippestar Carex pseudocyperus, og næbstar (Vahrusevs & Kalnins 2013; Vahrusevs 2015). Det tager ca. 2 måneder, før æggene klækker og første larvestadie kommer frem. Herefter gennemgår larven af bred vandkalv tre larvestadier før forpupning og forvandling til voksen. Første og andet larvestadie er afhængig af tilstrækkeligt med husbyggende vårfluelarver, mens tredje stadium godt kan leve af andet bytte (Scholten et al. 2018). Den foretrækker dog også i dette stadie vårfluelarver (Johansson & Nilsson 1992). I slutningen af tredje larvestadium kravler larven på land for at forpuppe sig i et overfladisk kammer, den selv graver i jord eller planterester nær vandet. Efter ca. 2 uger er forvandlingen til voksen færdig og den voksne vandkalv kommer ud af puppekammeret (Scholten et al. 2018).

Bred vandkalv kan gemme sig på en lokalitet i mange år uden at blive opdaget. I Holland blev den genfundet i et vandhul i 2005 efter sidst at være fundet i 1967 (van Dijk 2006). Det er dog også muligt at den er genindvandret, da arten er i stand til at flyve langt. Uanset årsagen viser det, at der i nogle tilfælde kræves grundig eftersøgning for at konstatere, om arten er til stede på en given lokalitet. Man ved, at bestanden på et specifikt levested kan variere meget mellem år. For en populationsopgørelse anbefales det, at fangst genfangst metoder anvendes, således at der udsættes fire fælder pr. 100 m søbred, og at der foretages flere optællinger over sæsonen (Balalaikins et al 2023). Forsøg med fangst/genfangst af/med mærkede dyr har vist, at den på denne måde estimerede bestand, varierede med 85 % mellem to undersøgelser med seks års mellemrum (Nijssen et al 2022). Måske er sådan variation mellem årene er årsagen til, at den ikke blev fundet i NOVANA-overvågningen af Bastemose i 2021, mens der uden for NOVANA programmet var flere fund i 2023 (Arter.dk) og 2021 i Bastemose (Michael Stoltze, pers. komm.) Det er sandsynligt at genetiske metoder kan være nyttige til at undersøge, om en art som bred vandkalv findes et givent sted. Det er således blevet vurderet, at eDNA fra vandprøver indsamlet i bestemte områder og bestemte steder i vandsøjlen potentielt kan benyttes som screeningsværktøj for bred vandkalv. Før metoden er klar til brug, skal den udvikles og optimeres, samt verificeres før implementering i overvågningsprogrammet (Andersen og Therkildsen, 2020).

Overvågningsmetoder

Bred vandkalv eftersøges på kendte og egnede levesteder ved rusefældefangst af voksne biller i maj måned - samt ketsjning efter voksne biller og larver i september måned (Søgaard & Holmen 2015). Da arten er vanskelig at påvise, jævnfør ovenfor, er det vigtigt at være opmærksom på, at det, at arten ikke bliver fundet et år, ikke er ensbetydende med, at den er forsvundet fra en lokalitet.

Resultater

Bred vandkalv blev i 2021/22 eftersøgt på 69 lokaliteter fordelt på 27 kvadrater, for detaljer se tabel 7.1. Den blev fundet i to søer i Almindingen; Åremyr og Iglemose (tabel 7.2). Den er således ikke fundet på Sjælland og øer, Fyn og øer og Jylland øst og vest (tabel 7.1 og Figur 7.1).

Udbredelseskortet (figur 7.1) viser fordelingen af kvadrater, hvor bred vandkalv blev eftersøgt i 2021/22, og det fyldte kvadrat (grønt) viser det kvadrat, hvor bred vandkalv blev fundet.

Udvikling i forekomst og udbredelse

Bred vandkalv blev fundet i 2 ud af 8 søer i Almindingen på Bornholm. Begge er beliggende i samme kvadrat i Almindingen. I Åremyr blev den påvist i en fælde i maj 2021, og i Iglemose blev den påvist ved ketsjning i Iglemose i september 2021. Den blev i alt eftersøgt på 11 lokaliteter på Bornholm i 2021. I 2023 er den uden for NOVANA-programmet påvist flere gange i Bastemose (arter.dk), derfor er det sandsynligt, at den også har været i Bastemose i 2021, men måske har populationstætheden været lav dette år. I den øvrige del af Danmark blev den uden held eftersøgt flere steder på Sjælland, Fyn og i Jylland. Eftersøgningen fandt sted i 2021 og i 2022, med hovedvægten på 2021. Hvert levested blev undersøgt én gang i enten 2021 eller 2022. Dog blev det samme levested i nogle få tilfælde undersøgt med fælde i 2021 og med ketsjer i 2022. I forhold til tidligere år er den i 2021 og 2022 ikke fundet i Jylland, hvor den i overvågningsprogrammet senest blev fundet i Mossø i Rold Skov i 2011 (Tabel 7.2) og som løsfund i 2013. Derudover registreres bred vandkalv hyppigt fra Åbakke i Læsåen (Arter.dk) på det sydlige Bornholm, ca. 500 meter fra udløbet i havet – formentlig som udskyl fra yngle- og levestederne i Almindingen.

I Danmark har bred vandkalv tydeligvis sin hovedudbredelse i Almindingen på Bornholm. Fundet i Mossø i Jylland i 2011 er ikke blevet gentaget trods undersøgelse på en del lokaliteter i Jylland. På Sjælland og Fyn med øer er den ikke fundet i nogle af de undersøgte år. Da arten eksisterer i små bestande og med bestande, der svinger meget mellem år, kan den være vanskelig at overvåge med fysiske overvågningsmetoder, som fældefangst og ketsjning, og den kan undgå at blive opdaget i flere år (Nijssen et al 2022). Derfor bør den fortsat overvåges, og efterhånden som genetiske metoder bliver udviklet, kan sådanne eventuelt indgå som supplement til den fysiske overvågning.

I den seneste Artikel 17 rapportering blev bevaringsstatus for bred vandkalv vurderet som stærkt ugunstig (Fredshavn et al 2019). Med kun det ene sikre, stabile levested i Almindingen på Bornholm er det klart, at den er sårbar over for ændringer i levestedets forhold, hvad enten disse er menneskeskabte eller naturskabte. Det, at arten kan overleve på et levested i mange år uden at blive fundet, sammenholdt med, at den er en god flyver gør, at den både kan blive genfundet på tidligere konstaterede levesteder og også kan blive nyfundet på egnede levesteder som eksempelvis søerne i Roldskov eller Vaserne. Der er derfor fortsat grund til at overvåge artens forekomst i store dele af Danmark.

Referencer

  • Arter.dk. Besøgt d. 19.september, 2023.
  • Balalaikins, M., Schmidt, G., Aksjuta, K., Hendrich, L., Kairišs, K., Sokolovskis, K., Valainis, U., Zolovs, M., Nitcis, M. 2023. The frst comprehensive population size estimations for the highly endangered largest diving beetle Dytiscus latissimus in Europe. Scientifc Reports, 13, 9715. https://doi.org/10.1038/s41598-023-36242-w
  • Fredshavn, J., Nygaard, B., Ejrnæs, R., Damgaard, C., Therkildsen, O.R., Elmeros, M., Johansson, L.S., Alnøe, A.B., Dahl, K., Nielsen, E.H., Pedersen, H.B., Sveegaard, S., Galatius, A. & Teilmann, J. (2019) Bevaringsstatus for naturtyper og arter Oversigt over Danmarks Artikel 17-rapportering til Habitatdirektivet 2019. Notat fra DCE, 6. september 2019, 10 s.
  • https://dce.au.dk/­fileadmin/­dce.au.dk/Udgivelser/Notater_2019/Bevaringsstatus_naturtyper_arter.pdf
  • Johansson, A. & Nilsson, A.N. (1992) Dytiscus latissimus and D. circumcinctus (Coleoptera, Dytiscidae) larvae as predators on three case-making caddis larvae. Hydrobiologica 248, 201-213.
  • Nijssen, M.,  Brouwer, J. & van Kleef, H. (2022) Hoe zeldzaam is de brede geelgerande waterroofkever in Nederland? https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29684
  • NOVANA.  https://novana.au.dk/arter/arter-2012-2017/biller-og-mosskorpioner/bred-vandkalv
  • .Scholten, I., Kleef, H., van Dijk, G., Brouwer, J. & Verberk, W. 2018. Larval development, metabolism and diet are possible key factors explaining the decline of the threatened Dytiscus latissimus. Insect Conserv. Div. 11, 565–577. doi.org/10.1111/icad.12294
  • Søgaard, B. & Holmen, M. (2015). Overvågning af bred vandkalv Dytiscus latissimus og lys skivevandkalv Graphoderus bilineatus. – DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Teknisk anvisning fra DCE nr. A09, version 2, 15 s
  • Søgaard, B., Wind, P., Bladt, J.S., Mikkelsen, P., Therkildsen, O.R., Wiberg-Larsen, P., Johansson, L.S., Galatius, A., Svegaard, S. & Teilmann J. 2016. Arter 2015. NOVANA. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 126 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 209 https://dce2.au.dk/pub/SR209.pdf
  • Vahrusevs, V. (2015) Dytiscus latissimus breeding. https://www.youtube.com/watch?v=_0bhF8zIH4c
  • Vahrusevs, V. & Kalnins, M. (2013) Broadest Diver Dytiscus latissimus Linnaeus, 1758 (Coleoptera: Dytiscidae) in the Baltic States: a rare or little known species. Zoology and Ecology 3 (3), https://doi.org/10.1080/21658005.2013.811906

Dytiscidae - Dytiscus latissimus

Bred vandkalv Dytiscus latissimus
Foto: Hechtonichus, Wikimedia Commons

Figur 7.1.   Bred vandkalv. Forekomst og udbredelse i kvadrater på 10x10 km ved den nationale overvågning i 2021/22. Grøn firkant angiver kvadrat med fund af arten, og åben firkant angiver undersøgt kvadrat uden fund. Grænsen mellem den atlantiske og den kontinentale biogeografiske region er vist på kortet med en sort streg.