Aarhus Universitets segl

Vegetationsstruktur

Grå/grøn klit er påvirket af en række forskellige dynamiske processer, der holder plantedækket i et ungt succesionsstadium med dominans af lave græsser, urter, mosser og laver. Selvom sandet, som følge af den reducerede vindhastighed, er nogenlunde stabiliseret i de grå/grønne klitter, er der fortsat erosion og sandpålejring i de mest vindudsatte partier. Græsning og høslæt fjerner biomasse og medvirker til at holde vegetationen åben og lavtvoksende. Derimod vil sanddæmpende foranstaltninger og fravær af græssende dyr accelerere stabiliseringen af sandet og dermed successionen mod klithede, og næringsbelastning vil føre til et højere og tættere plantedække og opvækst af træer og buske.

Indikatorer

Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden i grå/grøn klit er i NOVANA programmet dokumenteret ved vegetationens højde, dækning af høje og lave vedplanter og bar mineraljord, der afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse, samt udbredelsen af forvaltningsindsatser i form af græsning og rydning. 

Resultater 2004-2022

Tilstand 2017-2022

Vedplantedækningen er generelt lav i de overvågede grå/grønne klitter, med en gennemsnitlig dækning på 7,0 % og 3,7 % for hhv. lave og høje træer og buske. De hyppigst registrerede vedplanter er rynket rose, gråris, havtorn, almindelig gedeblad, krybende pil, stilk-eg og almindelig ene. Den gennemsnitlige vegetationshøjde er 17 cm, og godt 40 % af prøvefelterne har en vegetationshøjde under 10 cm. Dækningen af bar mineraljord ud fra pin-point-data er 0,53 % i gennemsnit for alle prøvefelter. Endelig er der registreret tydelige tegn på græsning i 30 % af prøvefelterne mens rydning kun forekommer undtagelsesvis (2,9 %) i grå/grøn klit.

Geografiske mønstre

Der er registreret begyndende tilgroning med lave og høje vedplanter på en større andel af de grå/grønne klitter i de to østdanske regioner. Samtidig er det også i de østdanske regioner rydning er mest udbredt. Den gennemsnitlige vegetationshøjde er nogenlunde ens i hele landet. Der er størst forekomst af bar jord i prøvefelterne på Sjælland og i den østjyske region (hvor hovedparten af stationerne ligger på Anholt), mens græsning er mest udbredt i Nordjylland, hvor grønsværsklitterne er mest udbredte, og i de relativt få prøvefelter på Sjælland og øerne.

Endelig viser overvågningsdata, at der er en signifikant lavere dækning af høje vedplanter og vedplanter generelt inden for - end uden for habitatområderne.

Udvikling 2004-2022

Den signifikante stigning i dækningen af lave vedplanter og vegetationshøjden på hhv. 0,13 % og 0,16 cm i perioden 2004-2022 indikerer en øget tilgroning, selvom der samtidig er en signifikant stigning i dækningen af bar mineraljord og forekomsten af græsning på hhv. 0,02 % og 0,0007 % om året i perioden. Dette kunne tyde på at nogle stationer er græssede og andre er under tilgroning.

Det invasive mos, stjerne-bredribbe i grå klitter i Ørkenen på Anholt.
Foto: Henriette Bjerregaard, MST

Tilgroning af grå/grøn klit (2130) med nåletræer. Østerildplantage.
Foto: Peter Wind, AU