Aarhus Universitets segl

Hydrologi

Strandvold med enårige planter er et ekstremt dynamisk levested, der findes på opskyllet grus og organisk materiale. Naturtypen er udsat for bølgepåvirkning fra havet, der bidrager til at holde vegetationen i et tidligt successionsstadie, og på meget dynamiske kyststrækninger kan vegetationen flytte sig rundt på stranden i årets løb, alt efter hvor det aflejrede organiske materiale ophobes.

Indikatorer

Strandvoldenes hydrologiske dynamik er beskrevet vha. Ellenbergs indikatorværdier for salinitet, der er et udtryk for planternes tilpasning til saltpåvirkning og indikerer dermed, i hvilket omfang strandvoldsvegetationen påvirkes af havet.

Resultater 2011-2022

Tilstand 2017-2022

Strandvolde er karakteriseret ved at rumme arter, der er tilpasset en høj salinitet. Den gennemsnitlige salinitetsværdi er på 1,9, hvilket er lidt lavere end gennemsnittet for strandengene (2,3), men lidt højere end gennemsnittet for strandvold med flerårige planter (1,5). Sidstnævnte hænger naturligt sammen med at strandvold med enårige planter findes tættere på havet end strandvold med flerårige planter. De hyppigste salttolerante arter er strand-mælde, strandarve, marehalm og strandkål (salinitetsværdi over 3).

Geografiske mønstre

Overvågningsdata viser at der ikke er store regionale forskelle i den gennemsnitlige salinitetsværdi. Da blot 10 prøvefelter ligger uden for habitatområderne, er det ikke muligt at vurdere, om der er forskel på tilstanden hhv. inden for - og uden for habitatområderne.

Udvikling 2011-2022

Da strandvold med enårige planter først er overvåget fra 2011, og da data siden da er begrænset, er der ikke beregnet udviklingstendenser.

Den hydrologiske dynamik på strandvold med enårige planter er overvåget ved arternes tilpasninger til saltpåvirkning.
Foto: Peter Wind, AU ©