Strandvold med enårige planter er et ekstremt dynamisk levested, der findes på opskyllet grus og organisk materiale. Naturtypen er udsat for bølgepåvirkning fra havet, der bidrager til at holde vegetationen i et tidligt successionsstadie, og på meget dynamiske kyststrækninger kan vegetationen flytte sig rundt på stranden i årets løb, alt efter hvor det aflejrede organiske materiale ophobes. Kystsikring vil modvirke den naturlige dynamik og være en trussel mod naturtypen.
Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden på strandvold med enårige planter er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af bart substrat (typisk grus og tang) samt vegetationens højde og dækning af vedplanter, der alle afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse.
Tilstand 2017-2022
Den gennemsnitlige vegetationshøjde er 5,3 cm, og i omtrent 10 % af prøvefelterne er vegetationen højere end 20 cm. Vedplanter udgør en ubetydelig andel af plantedækket på strandvold med enårige planter.
I gennemsnit er knap 70 % af jordoverfladen på strandvold med enårige planter blottet og vegetationsløs. I cirka en femtedel af felterne er der en sluttet vegetation uden blottet bund.
Geografiske mønstre
De østjyske strandvolde med enårige planter er karakteriseret ved en højere gennemsnitlig vegetationshøjde og større udbredelse af lave vedplanter end de sjællandske. På Sjælland og øerne er udbredelsen af høje vedplanter og dækningen af bar jord større end i Østjylland og på Fyn.
Da blot 10 prøvefelter ligger uden for habitatområderne, er det ikke muligt at vurdere, om der er forskel på tilstanden hhv. inden for - og uden for habitatområderne.
Udvikling 2011-2022
Da strandvold med enårige planter først er overvåget fra 2011, og da data siden da er begrænset, er der ikke beregnet udviklingstendenser.
Som følge af havets tilbagevendende nulstilling af successionen er vegetationen på strandvold med enårige planter lavtvoksende, åben og fri for vedplanter.
Foto: Peter Wind, AU