En gunstig tilstand i våde heder forudsætter, at de naturlige hydrologiske processer i de våde heder får lov at råde, og udtørring som følge af afvanding er en af de vigtigste negative påvirkninger af de våde heders tilstand. Våde heder med naturlig hydrologi rummer en meget stor variation i fugtigheden og omfatter både tørre partier med hedelyng og revling og fugtige lavninger med pors, mosebølle og klokkelyng. Afvanding i de våde heder sker primært ved indvinding af grundvand. Dog kan der være udtørring pga. lokale dræn og grøfter. Sænkning af vandstanden ilter jorden og fremmer herved omsætningen af organisk stof og frigørelsen af næringsstoffer. Dette påvirker sammensætningen af karplanter mod mere kvælstof- og tørkeelskende arter.
En detaljeret beskrivelse af de hydrologiske forhold på overvågningsstationerne er meget ressourcekrævende og ligger uden for NOVANA programmets rammer. Naturtypens hydrologi er derfor dokumenteret ved en estimeret vanddækning i 5 m cirklerne samt Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed. Vanddækningen i 5 m cirklen er udtryk for vandstanden på overvågningstidspunktet. Vandstanden varierer betragteligt over året og mellem tørre og våde år. Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed er et udtryk for planternes fugtighedspræferencer og dermed et udtryk for de hydrologiske forhold på levestedet integreret over en længere periode. Den gennemsnitlige indikatorværdi viser, om der er en overhyppighed af tørketolerante arter i vegetationen, der kan fortrænge de fugtighedskrævende arter, der er karakteristiske for våd hede.
Tilstand 2017-2022
Den gennemsnitlige vanddækning i 5 m cirklerne er 1,4 % med fravær af åbent vand på godt 90 % af det overvågede areal. Der er kun registreret en høj dækning af vand på ganske få procent af arealet. Eftersom overvågningen finder sted i sommerhalvåret, kan en større del af de våde heder godt være vanddækkede i vintermånederne.
Den gennemsnitlige fugtighedsværdi er 7,1, og værdierne spreder sig fra 5,5, der er kendetegnende for relativt tørre levesteder, til 8,5, der karakteriserer fugtige eller våde forhold. Hovedparten af prøvefelterne har en fugtighedsværdi mellem 6,5 og 7,5. Fordelingen af fugtighedsværdierne peger på, at der er en relativt stor variation i fugtigheden i de våde heder.
Geografiske mønstre
Der er en ubetydelig forskel på den gennemsnitlige Ellenbergs fugtighedsværdi i de tre regioner mens den vestjyske region har det største vanddækkede areal sammenlignet med den nordjyske og østjyske region.
Der er ingen signifikant forskel på den gennemsnitlige fugtighedsindikator og den estimerede vanddækning i 5 m cirklerne inden for - og uden for habitatområderne.
Udvikling 2004-2022
Der er ingen signifikant ændring i den gennemsnitlige Ellenbergs fugtighedsværdi og vanddækningen i 5 m cirklerne i perioden 2004-2022.
Våde heder med naturlig hydrologi har fugtige lavninger med fx pors, mosebølle og klokkelyng. Våd hede ved Sepstrup Sande.
Foto: Lasse Werling, MST ©