Våd hede findes på fugtige til våde arealer og har en vegetation præget af dværgbuske og/eller lave pors, ofte med et stort indslag af blåtop. Våd hede er et semi-naturligt økosystem, som i fravær af naturlige forstyrrelser langsomt vil ændre sig i retning mod fugtig birke- eller pileskov.
Tilgroningsgraden på våd hede er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af lave og høje vedplanter, vegetationshøjden og dækningen af blottet mineraljord og tørv, der afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse, samt udbredelsen af forvaltningsindsatser i form af græsning og rydning.
Tilstand 2017-2022
Vegetationshøjden på våd hede er 23 cm. Dækningen af vedplanter er generelt lav på våd hede med en gennemsnitlig dækning på 5,6 og 8 % for hhv. lave og høje vedplanter. De hyppigst registrerede vedplanter på våd hede er dun-birk, mose-pors, bjerg-fyr, skovfyr og øret pil. Kun 0,16 % af jordoverfladen er blottet mineraljord og tørv ud fra pinpoint-data. Der er registreret tydelige tegn på græsning i 17 % af 5 m cirklerne mens rydning forekommer i 9 % af 5 m cirklerne i våd hede.
Geografiske mønstre
Der er en forskel i den gennemsnitlige dækning af både lave og høje vedplanter mellem de tre regioner med den laveste dækning i Østjylland og den højeste dækning i Nordjylland. Den gennemsnitlige vegetationshøjde er nogenlunde ens i hele landet.
Overvågningsdata viser endvidere, at der er signifikant lavere dækning af høje vedplanter inden for – end uden for habitatområderne. Der er ikke signifikant forskel inden for - og uden for habitatområderne for de øvrige indikatorer for dynamik og tilgroning.
Udvikling 2004-2022
Der er en signifikant stigning i vegetationshøjden på 0,23 cm om året i perioden 2004-2022. Samtidig er dækningen af høje vedplanter steget i perioden med 0,26 % om året mens græsningen er steget med 0,0007 % om året i perioden.
Dækningen af vedplanter er generelt lav på våd hede med en gennemsnitlig dækning under 5 % for lave og høje vedplanter. Våd hede på Sepstrup Sande.
Foto: Lasse Werling, MST