Revling-indlandsklit består af flyvesand, som ikke stammer fra havet, men derimod fra istidsaflejringer. Sandbunden er generelt ekstremt næringsfattig, sur og udvasket.
Næringsstatus på revling-indlandsklit er i NOVANA programmet dokumenteret ved pH i jorden, kvælstof- og fosforindholdet i skudspidser af dværgbuske, N/P ratioen i dværgbuske samt Ellenbergs indikatorværdi for næringsstof. Jordbundens surhedsgrad spiller en afgørende rolle for plantevæksten, den mikrobielle aktivitet samt en række kemiske og fysiske jordbundsegenskaber. Kvælstofindholdet i skudspidserne af dværgbuske afspejler den aktuelle kvælstofstatus i økosystemet, mens forholdet mellem kvælstof og fosfor i planterne bruges som indikator for typen af næringsstofbegrænsning. Ellenbergs indikatorværdi for næringsstof er et udtryk for planternes næringspræferencer og dermed næringstilgængeligheden på levestedet integreret over en længere periode. Indikatoren kan bruges som tegn på tidligere eller igangværende eutrofiering.
Tilstand 2017-2022
Den gennemsnitlige pH i jorden er 3,1 og hører med tør hede og visse-indlandsklit til blandt de sureste lysåbne habitatnaturtyper.
Det gennemsnitlige kvælstof indhold i årsskud af dværgbuske (især fra revling) er på 1,5 %, hvilket er en høj værdi, men sammenlignelig med den på tør hede og visse-indlandsklit. Ingen kvælstofmålinger ligger under 1 % kvælstof, der vurderes at være niveauet for relativt upåvirkede lokaliteter i Danmark. Der er målt et gennemsnitligt fosforindhold på 0,11 % og en N/P ratio på 15, Mindre end en tredjedel af prøverne har en ratio under 14, hvilket tyder på, at hovedparten af revling-indlandsklitterne er fosforbegrænsede modsat de kvælstofbegrænsede visse-indlandsklitter.
Den gennemsnitlige indikatorværdi for næringsstof, er 2,5, hvilket er kendetegnende for ekstremt næringsfattige levesteder og lavere end for visse-indlandsklit.
Geografiske mønstre
Der er ingen væsentlige forskelle i de gennemsnitlige værdier for næringsstatus i de tre regioner, der er udlagt overvågningsstationer i.
Den gennemsnitlige indikatorværdi for næringsstof er signifikant lavere inden for – end uden for habitatområderne, men der er ingen signifikant forskel på de øvrige indikatorers fordeling inden for - og uden for habitatområderne.
Udvikling 2011-2022
Overvågningsdata viser et signifikant fald i jordens pH på 0,02 enheder om året i perioden 2011-2022. Samtidig er der et signifikant fald i kvælstof i dværgbuske på 0,014 % om året. Der er ingen signifikant udvikling i Ellenbergs næringsindikator i revling-indlandsklit og da fosforindholdet i dværgbuske først er overvåget fra 2018, er der ikke beregnet udviklingstendenser for denne indikator samt N/P ratio.
Revling-indlandsklitterne har en meget lav gennemsnitlig indikatorværdi for næringsstof, hvilket er kendetegnende for ekstremt næringsfattige levesteder. Den høje dækning af bølget bunke tyder dog på nogen påvirkning af næringsstoffer.
Foto: Peter Wind, AU