Aarhus Universitets segl

Artssammensætning

Der er i gennemsnit registreret 13,2 plantearter i 5 m cirklerne på visse-indlandsklit (Tabel 2310.103), hvilket er lidt lavere end i kontrolovervågningens tilfældigt udlagte dokumentationscirkler inden for habitatområderne. De hyppigst registrerede arter er bølget bunke, hedelyng, engelsk visse, sand-star, revling, pille-star, tyttebær og lyng-snerre, der alle forekommer i mere end halvdelen af dokumentationscirklerne (Tabel 2310.103.A).

Der er i gennemsnit registreret 7,6 arter, der er følsomme over for kulturpåvirkning i form af eutrofiering eller tilgroning (enstjernearterne), hvilket er en relativt stor andel af det samlede antal arter, men lidt lavere end i kontrolovervågningens dokumentationscirkler inden for habitatområderne. De hyppigst registrerede følsomme arter er hedelyng, engelsk visse, sand-star, revling, pille-star, tyttebær og lyng-snerre (Tabel 2310.103.B).

Der er en relativt høj andel af meget følsomme arter i visse-indlandsklit i forhold til de øvrige indlandsklittyper og de lysåbne terrestriske naturtyper som helhed. Der er således i gennemsnit registreret 0,78 arter, der er meget følsomme over for kulturpåvirkning i form af eutrofiering eller tilgroning (tostjernearterne), hvilket er lavere end i kontrolovervågningens dokumentationscirkler inden for habitatområderne. Tormentil er den hyppigst registrerede meget følsomme art (38 % af 5 m cirklerne), mens tandbælg, guldblomme, hede-melbærris, djævelsbid, tue-kogleaks og kattefod forekommer langt mere sporadisk (Tabel 2310.103.C).

Der er registreret 1,19 problemarter i gennemsnit, hvilket er en relativt stor andel af det samlede antal arter. De mest udbredte problemarter (der ikke er listet som invasive) er blåtop, gederams, hindbær og gyvel (Tabel 2310.103.D) og de er registreret i 5-35 % af dokumentationscirklerne.

 

Det gennemsnitlige antal arter samt en- og tostjernearter stiger kraftigt fra første til anden kortlægning og en smule fra anden til tredje (Tabel 2310.103). Disse forskelle kommer også til udtryk i artstilstanden, der stiger fra første til anden kortlægning (Figur 2310.101).

 

Visse-indlandsklit er en af de lysåbne terrestriske naturtyper med størst udbredelse af invasive arter. Der er således registreret en eller flere invasive arter på mere end fire femtedele (81 %) af de kortlagte forekomster med visse-indlandsklit inden for habitatområderne (Tabel 2310.103). Og på seks arealer med visse-indlandsklit (10 %) er dækningen af invasive arter større end 10 %. Glansbladet hæg og bjerg-fyr udgør langt hovedparten af registreringerne og findes på hhv. 45 og 40 % af forekomsterne med visse-indlandsklit. Derudover er fundet stjerne-bredribbe, sitka-gran og klit-fyr på 12-33 % af forekomsterne, mens aks-bærmispel, hvid-gran og rynket rose forekommer mere sporadisk.


Engelsk visse er en af de hyppigst registrerede arter, der er følsomme overfor eutrofiering og tilgroning i visse-indlandsklit.
Foto: Peter Wind, AU