Avneknippemose er en speciel form for rørsumpvegetation, som dannes i meget kalkrige våde væld, hvor det høje kalkindhold og lave indhold af tilgængelige næringsstoffer betyder, at hvas avneknippe kan vinde i konkurrencen over tagrør og andre højstaudeplanter, som vokser i rørsumpe. Habitattypen dannes tit i tilknytning til søer og mere lysåbne rigkær og kildevæld og rummer derfor også ofte arter fra disse habitattyper.
Artssammensætningen i avneknippemose er i NOVANA programmet dokumenteret ved antal arter samt antal arter, der er følsomme og meget følsomme overfor afvanding, eutrofiering eller tilgroning. Avneknippemosens tilstand og udvikling er endvidere dokumenteret ved dækningen af halvgræsser, hvas avneknippe, græsser, bredbladede urter og mosser. Endelig er den samlede udbredelse af invasive arter inddraget som et udtryk for den plads, der er tilbage til de naturligt hjemmehørende arter - også på længere sigt.
Tilstand 2017-2022
Der er i gennemsnit registreret 11 plantearter i 5 m cirklerne, hvilket er væsentligt lavere end de øvrige kalkrige mosetyper. Omtrent halvdelen af prøvefelterne rummer mindre end 10 arter. De hyppigst registrerede arter er hvas avneknippe, tagrør, grå-pil, kattehale og almindelig fredløs.
Der er i gennemsnit registreret 4,8 arter i 5 m cirklerne, der er følsomme overfor kulturpåvirkning i form af afvanding, eutrofiering eller tilgroning, og en ud af fem prøvefelter rummer mere end 6 arter. De hyppigst registrerede følsomme arter er hvas avneknippe, kærmangeløv, kær-svovlrod, vandnavle, kragefod, gul iris, kær-snerre og butblomstret siv.
Der er i gennemsnit registreret mindre end 0,1 arter i 5 m cirklerne, der er meget følsomme overfor kulturpåvirkning, og i mere end 95 % af prøvefelterne er disse arter fraværende. De hyppigst registrerede meget følsomme arter er samel og fåblomstret kogleaks.
Hvas avneknippe, stiv star, knippe-star og de øvrige arter af halvgræsser, siv og frytle udgør en væsentlig andel af vegetationsdækket med en samlet dækning på 62 %, og hvas avneknippe dækker alene 53 %. Tagrør, smalbladet dunhammer, eng-rørhvene og kryb-hvene og de øvrige græsser udgør en væsentlig andel af vegetationsdækket med en samlet dækning på 22 %. Kattehale, almindelig fredløs, sværtevæld, hjortetrøst og de øvrige bredbladede urter dækker sammenlagt 13 %. Mosser dækker knap 5 % af jordoverfladen.
Der er registreret invasive arter i en enkelt 5 m cirkel med avneknippemose (sitka-gran).
Geografiske mønstre
Overvågningsdata viser, at der ikke er væsentlige regionale forskelle i artssammensætningen for avneknippemose.
Overvågningsdata viser, at der er signifikant flere meget følsomme arter, en højere dækning af hvas avneknippe og halvgræsser, samt en større udbredelse af invasive arter inden for habitatområderne end uden for, mens der ikke er signifikant forskel på de øvrige indikatorer.
Udvikling 2004-2022
Der er et signifikant fald i antal meget følsomme arter på 0,002 arter om året i perioden 2004-2022. Der er ikke undersøgt udviklingstendenser for dækningen af halvgræsser, græsser, bredbladede urter og mosser, da indikatorerne først er overvåget fra 2018. Der er ingen signifikante ændringer i de øvrige overvågede indikatorer for artssammensætning i avneknippemose.
Vegetationen i avneknippemose er generelt relativt fattig på arter, og hvas avneknippe dominerer. Avneknippemose i Skærbro Kær.
Foto: Henriette Bjerregaard, MST