Rigkær i en optimal tilstand har en åben og lavt voksende vegetation. Fremstrømmende, næringsfattigt og kalkholdigt grundvand skaber vandmættede forhold, der hindrer trævækst, og græssende dyr fjerner biomasse. Modsat vil næringsbelastning og afvanding øge biomasseproduktionen og sammen med manglende eller utilstrækkeligt græsning føre til en højere og tættere vegetation med opvækst af vedplanter.
Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden i rigkær er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af vedplanter, vegetationens højde, der afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse, samt udbredelsen af forvaltningsindsatser i form af græsning, høslæt, slåning og rydning af vedplanter.
Tilstand 2017-2022
Dækningen af lave træer og buske er meget lille med en gennemsnitlig dækning på godt 1 %. De høje vedplanter dækker 10 % og to tredjedele af arealet med rigkær er træfrit, ligesom ganske få procent har mere end 50 % dækning af høje træer og buske. De hyppigst registrerede vedplanter er grå-pil, rød-el, øret pil, dun-birk, femhannet pil, stilk-eg og krybende pil.
Den gennemsnitlige vegetationshøjde er relativ høj (55 cm), og mindre end en femtedel af prøvefelterne har en lavtvoksende og åben vegetation under 20 cm. Der er en høj og tæt vegetation med en gennemsnitshøjde på over 50 cm på en tredjedel af arealet med rigkær.
Der er registreret tydelige tegn på græsning i 41 % af 5 m cirklerne. Udbredelsen af græsning i rigkær inden for habitatområderne (58 %) er er noget højere end fordelingen af tilsagn til pleje af græs- og naturarealer i 2020, hvor der var givet støtte til græsning på 45 % af naturtypens areal inden for habitatområderne (Nygaard m.fl. 2021). Slåning er registreret på 3,6 % af arealet, mens høslæt og rydning af vedplanter forekommer kun på en lille del af arealet med rigkær (godt 1 %).
Geografiske mønstre
I den sjællandske region er en større andel af rigkærene græssede og her ses også en lavere dækning af høje vedplanter og en lavere vegetationshøjde end i de øvrige dele af landet. I Vestjylland er græsning mindre udbredt og vedplantedækningen højere.
Der er en signifikant større udbredelse af græsning og rydning inden for habitatområderne end uden for, hvilket afspejler sig i en lavere vegetationshøjde. Der er også en signifikant højere dækning af lave vedplanter inden for habitatområderne.
Udvikling 2004-2022
Der er en signifikant stigning i vegetationshøjden på 1,3 cm og i dækningen af høje vedplanter på 0,38 % om året i perioden, samt i den samlede dækning af vedplanter på 0,55 % om året i perioden 2004-2022. Der er ingen signifikante ændringer i de øvrige indikatorer for vegetationsstruktur i perioden.
Rigkær i en optimal tilstand har en åben og lavt voksende vegetation. Tilgroet rigkær med top-star og maj-gøgeurt. Østerkær Bæk.
Foto: Henriette Bjerregaard, MST
Nygaard, B., Fløjgaard C., Fredshavn, J.R. & Ejrnæs, R. 2021. NOVANA 2020. Effektovervågning af terrestriske naturtyper. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 50 s. - Videnskabelig rapport nr. 477. https://dce2.au.dk/pub/SR477.pdf