Aarhus Universitets segl

Hydrologi

En gunstig tilstand i indlandssalteng forudsætter, at de naturlige hydrologiske processer får lov at råde, og udtørring som følge af afvanding er en af de vigtigste negative påvirkninger af naturtypens tilstand. Indlandssalteng er en grundvandsbetinget naturtype og findes, hvor saltholdigt grundvand vælder frem eller trykkes op i rodzonen. Naturtypen varierer med hensyn til vandstand og grundvandsfremstrømning og dermed også sammensætningen af arter i vegetationen. I indlandssalteng med naturlig hydrologi findes således både våde rørsumppartier med tagrør og strandkogleaks i lavninger og tæt på det fremvældende grundvand, fugtige partier med kryb-hvene, harril og strand-trehage og tørrere partier med lavere saltpåvirkning.

Den naturlige hydrologi kan være påvirket af menneskelige aktiviteter i form af lokal afvanding ved drænrør, drængrøfter, og kanalisering, hvorved det fremstrømmende vand ledes bort. På en lidt større skala vil vandindvinding til drikkevand og markvanding føre til en sænkning af grundvandsspejlet. Indlandssaltenge, der har været udnyttet til intensiv græsning og høslæt, kan være afvandet med henblik på at forlænge græsningsperioden samt muliggøre omlægning til kulturgræsser eller udbringning af gødning og har derfor en mere ensartet hydrologi. Sænkning af vandstanden ilter jorden og fremmer herved omsætningen af organisk stof og frigørelsen af næringsstoffer. Dette påvirker sammensætningen af karplanter mod mere kvælstofelskende og tørkeelskende arter.

Indikatorer

En detaljeret beskrivelse af de hydrologiske forhold på overvågningsstationerne er meget ressourcekrævende og ligger uden for NOVANA programmets rammer. Naturtypens hydrologi er derfor dokumenteret ved en estimeret vanddækning i 5 m cirklerne, samt Ellenbergs indikatorværdier for fugtighed og salinitet. Vanddækningen i 5 cirklen er udtryk for vandstanden på overvågningstidspunktet. Vandstanden varierer betragteligt over året og mellem tørre og våde år og vil kunne ændre sig brat ved øget eller mindsket afvanding. Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed er et udtryk for planternes fugtighedspræferencer og dermed et udtryk for de hydrologiske forhold på levestedet integreret over en længere periode.  Den gennemsnitlige indikatorværdi viser, om der er en overhyppighed af tørketolerante arter i vegetationen, der kan fortrænge de fugtighedskrævende arter, der er karakteristiske for naturtypen. Ellenbergs indikatorværdi for salinitet er med som et udtryk for planternes tilpasning til saltpåvirkning og indikerer dermed, i hvilket omfang saltengene oversvømmes med saltholdigt grundvand.

Resultater 2004-2022

Tilstand 2017-2022

Den gennemsnitlige vanddækning i 5 m cirklerne er 3,8 %. Dette tyder på, at synligt vand dækker en forholdsvis lille del af naturtypens areal.

Den gennemsnitlige fugtighedsværdi er 6,8, og værdierne spreder sig fra 5,5, der er kendetegnende for moderat fugtige levesteder, til 9, der karakteriserer våde voksesteder med vandmættede forhold. Fordelingen af fugtighedsværdierne peger på, at der er en meget stor variation i fugtigheden i indlandssalteng. Den store variation i fugtigheden gør det imidlertid vanskeligt at anvende indikatorværdien for fugtighed som direkte udtryk for indlandssaltengs tilstand.

Den gennemsnitlige salinitetsværdi i indlandssalteng er 2,0, hvilket er lidt lavere end gennemsnittet for de overvågede kystnære strandenge (2,3). To tredjedele af prøvefelterne har en gennemsnitlig salinitetsværdi på 2 eller derunder, der er karakteristisk for brakke eller ferske levesteder, og kun en lille andel af prøvefelterne har en artssammensætning, der indikerer regelmæssig mætning med saltholdigt vand.

Geografiske mønstre

Indlandssalteng findes kun i Nordjylland, og overvågningsdata er således utilstrækkelige til en analyse af regionale forskelle.

Der er ingen signifikant forskel på tilstanden hhv. inden for - og uden for habitatområderne for de målte indikatorer for hydrologi.

Udvikling 2004-2022

På grund af det lave antal overvågningsstationer i første programperiode og fordi der efterfølgende kun er få 5 m cirkler med tilstrækkelig gentagen overvågning, er der ikke beregnet udviklingstendenser.

Fugtighedskrævende arter er vidt udbredte i indlandssalteng, men kun en mindre andel af arealet er stærkt påvirket af saltholdigt grundvand. Overvågningsstation ved Store Vildmose. 
Foto: Tage Burholt, MST