Mustela putorius
Ilder overvåges ikke i NOVANA-programmet, men da ilderen må reguleres, kan artens udbredelse på kommuneniveau og bestandsudvikling følges via jægernes årlige indberetninger til vildtudbyttestatistikken (www.fauna.au.dk).
Ilder er udbredt i hele landet bortset fra Bornholm og en række mindre øer (Hammershøj m.fl. 2007, Asferg m.fl. 2016). Udbredelsen på kommuneniveau har ikke ændret sig væsentligt fra NOVANA-perioden 2006-2011 til perioden 2012-2017 (Fig. 1 og 2). Det kan være tilfældigt om der indrapporteres ildere i de små kommuner fx i Nordøstsjælland.
Indrapporteringerne af ilder i vildtudbyttestatistikken foretages på kommuneniveau. Arten er vidt udbredt i begge biogeografiske regioner. Forekomstdata på kommuneniveau kan dog ikke anvendes til at beregne artens udbredelsesareal i det format som skal anvendes ved Artikel 17-afrapporteringen til EU.
Bestandsstørrelsen for ilder er ukendt, men estimeret ud fra udviklingen i udbyttet af ilder gennem jagtsæsonerne 2006/07 - 2017/18 er arten i tilbagegang i begge biogeografiske regioner (Fig. 3). I den atlantiske region faldt udbyttet med 42% (4,8% per år, P < 0,001), i den kontinentale region faldt udbyttet med 36% (4,0% per år, P < 0,02). Samlet er ilderbestanden i Jylland faldet med 44% (5,2% per år, P < 0,02), på Fyn med 67% (9,7% per år, P < 0,001), mens udbyttet på Sjælland har været mere stabilt (fald på 16%, 1,6% per år, N.S.) (Tabel 1).
Der indsamles ikke information om rumlige eller temporære variationer i reguleringsindsatsen af ilder. Derfor er det uvist, hvor præcist faldet i vildtudbyttestatistikken afspejler bestandsudviklingen for arten, men den synes at være i tilbagegang.
Ilder Tabel 1. Bestandsudviklingen for ilder vurderet ud fra årlige indberetninger til vildtudbyttestatistikken (middel ± standardafvigelse) i jagtsæsonerne 2006/07-2011/12 og 2012/13-2017/18 i forskellige landsdele og biogeografiske regioner i Danmark, udvikling i perioden 2006-2017 og vurdering af gunstig referenceværdi for bestandsstørrelse (GRB).
Der findes tilsyneladende egnede levesteder for ilder spredt i det meste af landet. Arealet af egnede levesteder for ilder og sammenhængen mellem disse overvåges dog ikke. Der foreligger ingen undersøgelser af ilders habitatpræferencer og krav til levesteder i forskellige danske landskaber. Den faldende bestandsstørrelse indikerer, at arealet med egnede levesteder eller kvaliteten af levestederne er faldende.
De årlige indberetninger af ildere til vildtudbyttestatistikken viser, at den er udbredt i Jylland i både den atlantiske og den kontinentale biogeografiske region. På Fyn og Sjælland i den kontinentale region er arten ligeledes vidt udbredt. Den synes dog at være fåtallig på Lolland-Falster. Udbredelsen på kommuneniveau har ikke ændret sig væsentligt gennem de seneste to NOVANA-overvågningsperioder.
Bestandsstørrelserne i Jylland og på Fyn, Sjælland og Lolland-Falster er ukendt. Trods den stabile udbredelse indikerer udbyttetallene dog, at bestandene er i tilbagegang i begge biogeografiske regioner. Årsagerne til tilbagegangen for ilder er ikke klarlagt, men bestandstilbagegangen afspejler formentlig en tilbagegang i arealet eller kvaliteten af levesteder, fx kan der detekteres rottegift i de fleste ildere og i meget høje koncentrationer i en del af individerne (Elmeros m.fl. 2018).