Klitheder med naturlig hydrologi rummer en meget stor variation i fugtigheden og omfatter både tørre klitter med hedelyng og revling og fugtige lavninger, der floristisk minder om våd hede med pors, mosebølle og klokkelyng. Afvanding i kystklitterne sker primært ved indvinding af grundvand, dog kan der være udtørring pga. lokale dræn og grøfter. Sænkning af vandstanden ilter jorden og fremmer herved omsætningen af organisk stof og frigørelsen af næringsstoffer. Dette påvirker sammensætningen af karplanter mod mere kvælstof- og tørkeelskende arter.
Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed er udvalgt som indikator for klithedernes hydrologi. Indikatoren er et udtryk for planternes fugtighedspræferencer og dermed et udtryk for de hydrologiske forhold på levestedet integreret over en længere periode.
Tilstand 2017-2022
Den gennemsnitlige fugtighedsværdi er 5,6, der er kendetegnende for moderat fugtige til fugtige levesteder. Hovedparten af prøvefelterne ligger mellem 5 og 6, hvor arter som revling, hedelyng, bølget bunke, mose-bølle, almindelig engelsød og almindelig hvene har sit optimum. Men fordelingen af fugtighedsværdierne peger også på, at der er en relativt stor variation i fugtigheden i klithederne fra værdier omkring 3, der er kendetegnende for tørre levesteder med sand-star, sandskæg, tidlig dværgbunke, klit-rose og smalbladet timian, til værdier over 8, der karakteriserer våde forhold, med arter som klokkelyng, blåtop, mose-pors, hirse-star, smalbladet kæruld, smalbladet mangeløv og øret pil. Den store variation i fugtigheden gør det imidlertid vanskeligt at anvende indikatorværdien for fugtighed som direkte udtryk for klithederne tilstand.
Geografiske mønstre
De nordjyske klitheder adskiller sig ved en lidt højere gennemsnitlig fugtighed end i de øvrige regioner.
Der er ingen signifikant forskel i klithedernes fugtighed inden for – end uden for habitatområderne.
Udvikling 2004-2022
Der er en signifikant stigning i fugtighedsværdien på 0,004 enheder i perioden 2004-2022.
Klokkelyng findes i de fugtige klitheder. Foto: Peter Wind, AU