Aarhus Universitets segl

Artssammensætning

Der er i gennemsnit registreret 15,1 plantearter i 5 m cirklerne på strandvold med flerårige planter (Tabel 1220.103), hvilket er sammenligneligt med resultaterne fra kontrolovervågningen tilfældigt udlagte dokumentationscirkler inden for habitatområderne. De hyppigst registrerede arter er strandarve, marehalm, kruset skræppe, rød svingel, almindelig kvik, strand-mælde, gåsepotentil og strand-kamille, der alle forekommer i mere end to ud af fem dokumentationscirkler ( Tabel 1220.103.A).

Der er i gennemsnit registreret 4,2 arter, der er følsomme over for kulturpåvirkning i form af eutrofiering, afvanding, reduktion af kystdynamik eller tilgroning (enstjernearterne), hvilket er lidt flere end i kontrolovervågningens dokumentationscirkler inden for habitatområderne. De hyppigst registrerede følsomme arter er strandarve, strand-kamille, strandkål, strand-bede, gul snerre, bidende stenurt, strand-vejbred, engelskgræs, strandsennep og muse-vikke (Tabel 1220.103.B).

Der er en relativt lav andel af meget følsomme arter på strandvold med flerårige planter i forhold til de øvrige strand- og strandengstyper og de lysåbne terrestriske naturtyper som helhed. Der er således i gennemsnit registreret 0,13 arter, der er meget følsomme over for kulturpåvirkning i form af eutrofiering, afvanding, reduktion af kystdynamik eller tilgroning (tostjernearterne), hvilket er en del flere end i kontrolovervågningens dokumentationscirkler inden for habitatområderne. Strand-fladbælg er den hyppigst registrerede meget følsomme art (5 % af 5 m cirklerne), mens arter som strand-limurt, strand-mandstro, blodrød storkenæ og eng-havre forekommer langt mere sporadisk (Tabel 1220.103.C).

Der er registreret 1,3 problemarter i gennemsnit og de mest udbredte problemarter (der ikke er listet som invasive) er grå-bynke, burre-snerre, mælkebøtte, horse-tidsel og stor nælde (Tabel 1220.103.D) og de er registreret i 5-18 % af dokumentationscirklerne.

Det gennemsnitlige antal arter, en- og tostjernearter samt problemarter er lidt lavere i tredje end i anden kortlægning (Tabel 1220.103). Disse forskelle kommer dog ikke til udtryk i artstilstanden, der er uændret fra anden til tredje kortlægningsperiode (Figur 1220.102).

Strandvold med flerårige planter er en af de lysåbne terrestriske naturtyper med størst udbredelse af invasive arter. Der er således registreret en eller flere invasive arter på tre ud af fem (61 %) af de kortlagte forekomster med strandvold med flerårige planter inden for habitatområderne (Tabel 1220.104). Og på 12% af forekomsterne med strandvold med flerårige planter er dækningen af invasive arter større end 10 %. Rynket rose udgør langt hovedparten af registreringerne og findes på 59 % af forekomsterne med strandvold med flerårige planter. Derudover er fundet bukketorn med en lav dækning på 8 % af forekomsterne, mens japan-pileurt, kæmpe-bjørneklo og canadisk bakkestjerne findes på ganske få lokaliteter.


Strandmandstro er en af de sjældne og meget følsomme plantearter, der lever på strandvold med flerårige planter.
Foto: Peter Wind, AU