Aarhus Universitets segl

Hydrologi

Strandvold med flerårige planter er et relativt dynamisk levested, der findes på stenede og grusede strande og på opskyllet tang og andet organisk materiale. På de yderste dele af stranden kan naturtypen være udsat for en vis bølgepåvirkning fra havet, der bidrager til at holde vegetationen i et relativt tidligt successionsstadie.

Indikatorer

Strandvoldenes hydrologiske dynamik er beskrevet vha. Ellenbergs indikatorværdier for salinitet, der er et udtryk for planternes tilpasning til saltpåvirkning og indikerer dermed, i hvilket omfang strandvoldsvegetationen påvirkes af havet.

Resultater 2011-2022

Tilstand 2017-2022

Den gennemsnitlige salinitetsværdi er 1,5, hvilket er lidt lavere end gennemsnittet for strandvold med enårige planter (1,9) og strandeng (2,3). Halvdelen af prøvefelterne har en gennemsnitlig salinitetsværdi over 2, der indikerer, at en væsentlig del af arterne er tolerante overfor en regelmæssig påvirkning fra saltsprøjt. De hyppigste salttolerante arter er marehalm, strandarve, strand-vejbred og engelskgræs (salinitetsværdi på over 3).

Geografiske mønstre

Strandvold med flerårige planter er overvåget i alle fire regioner, men med det største antal prøvefelter i Østjylland og Fyn. Her er tilstanden karakteriseret ved en relativt lav forekomst af salttolerante planter.

Der er ingen signifikant forskel på tilstanden inden for - og uden for habitatområderne når det gælder Ellenbergs indikatorværdi for salinitet.

Udvikling 2011-2022

Da strandvold med flerårige planter først er overvåget fra 2011, og der efterfølgende kun er få 5 m cirkler med tilstrækkelig gentagen overvågning, er der ikke beregnet udviklingstendenser.

Den hydrologiske dynamik på strandvold med flerårige planter er overvåget ved arternes tilpasninger til saltpåvirkning.
Foto: Peter Wind, AU ©