Strandvold med flerårige planter er et relativt dynamisk levested, der findes på stenede og grusede strande og på opskyllet tang og andet organisk materiale. På de yderste dele af stranden kan naturtypen være udsat for en vis bølgepåvirkning fra havet, der bidrager til at holde vegetationen i et relativt tidligt successionsstadie. På de øvre dele af strandene, der kun undtagelsesvis nås af havet, kan strandvoldene være ret stabile og med en højere og tættere strandvoldsvegetation med opvækst af vedplanter såsom rynket rose, glat hunderose, slåen, hvidtjørn og bukketorn.
Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden på strandvold med flerårige planter er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af bart substrat (typisk grus og tang) samt vegetationens højde og dækning af vedplanter, der alle afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse.
Tilstand 2017-2022
Den gennemsnitlige vegetationshøjde er 16 cm, og i omtrent halvdelen af prøvefelterne er vegetationsdækket højere end 20 cm. Vedplanter udgør en ubetydelig andel af plantedækket på strandvold med flerårige planter.
I gennemsnit er 31 % af jordoverfladen på strandvold med flerårige planter blottet og vegetationsløs, hvilket er markant lavere end på strandvold med enårige planter.
Geografiske mønstre
Strandvold med flerårige planter er overvåget i alle fire regioner, men med det største antal prøvefelter i Østjylland og Fyn. Her er tilstanden karakteriseret ved en høj vegetation mens dækningen af blottet substrat er relativt lav på de vestjyske lokaliteter og høj på de sjællandske og nordjyske lokaliteter.
Overvågningsdata viser, at der er signifikant højere vegetation og samtidig signifikant mindre blottet jord inden for end uden for habitatområderne.
Udvikling 2011-2022
Da strandvold med flerårige planter først er overvåget fra 2011, og der efterfølgende kun er få 5 m cirkler med tilstrækkelig gentagen overvågning, er der ikke beregnet udviklingstendenser.
På de mere stabile partier af strandvoldene er der registreret en relativt stor udbredelse af rynket rose.
Foto: Peter Wind, AU