Aarhus Universitets segl

Vegetationsstruktur

Indlandsklippe er en meget variabel naturtype, der er defineret ved det substrat, vegetationen findes på. Tilgroningsgraden afhænger primært af jordlagets tykkelse, forekomsten af afsatser samt sprækker og revner i klipperne, hvor vedplanter kan etablere sig, og ikke mindst arealanvendelsen i det landskab, klippen findes i. Der vil således være forskel på, om klippen ligger i tilknytning til lysåbne naturtyper såsom heder, overdrev og strandenge, eller om klippen er omgivet af skov.

Indikatorer

Den naturlige dynamik og tilgroningsgraden på indlandsklippe er i NOVANA programmet dokumenteret ved dækningen af lave og høje vedplanter og bar jord, vegetationens højde, der afspejler vegetationens struktur og mængden af biomasse, samt udbredelsen af forvaltningsindsatser i form af græsning. 

Resultater 2011-2022

Tilstand 2017-2022

Vedplantedækningen er generelt relativt lav på de overvågede klipper med en gennemsnitlig dækning på 3,5 og 21 % for lave og høje vedplanter. På de lodrette klipper er dækningen af vedplanter angivet som den andel af klippearealet, der er bevokset med vedplanter, hvilket typisk er i sprækker og revner i klippen. En væsentlig del af de lodrette klipper findes i tilknytning til skov, og andelen af klippearealet, der er påvirket af det mikroklima, der følger med vedplanterne, kan derfor være underestimeret, idet de udhængende trækroner ikke tæller med. De hyppigst registrerede vedplanter er stilk-eg, almindelig gedeblad, vorte-birk, almindelig ene, almindelig røn, tørst og skovfyr, hvilket indikerer, at klipperne er omgivet af forskelligartede, næringsfattige og sure naturtyper.

Den gennemsnitlige vegetationshøjde på indlandsklipperne er godt 9 cm, mere end 40 % af prøvefelterne har en højde under 5 cm, og blot 15 % har en højde over 20 cm.

I gennemsnit er 6,2 % af klippeoverfladen blottet og uden karplanter, mosser og laver og der er registreret tydelige tegn på græsning i 15 % af prøvefelterne, formodentlig på stationer med vandrette klipper (klippeløkker) i mosaik med tør hede og surt overdrev.

Geografiske mønstre

Naturtypen findes kun på Bornholm, så der er ikke foretaget en opdeling i regioner.

Udvikling 2011-2022

Dækningen af høje og lave vedplanter på indlandsklipper er steget signifikant siden overvågningens start i 2012 med hhv. 1,65 % og 0,23 %. Der ikke er sket signifikante ændringer i resten af indikatorerne for dynamik og tilgroning. Der er ikke undersøgt udviklingstendenser for dækningen af bar jord i 5 m cirklerne, da indikatoren først er overvåget fra 2018.

Der er kun registreret græsning på en lille del af arealet, og det er således primært det manglende eller sparsomme jordlag og det ekstreme mikroklima, der begrænser planternes vækst.
Foto: Peter Wind, AU