Enårig strandengsvegetation med naturlig hydrologi rummer en meget stor variation i vandstand og oversvømmelseshyppighed og omfatter såvel våde partier i de lavtliggende saltpander som naturligt tørre pletter, eksempelvis på toppen af tuer med gul engmyre. Den høje saltholdighed bidrager til at øge konkurrenceevnen hos de salttolerante arter, der er karakteristiske for enårig strandengsvegetation og afvanding og dræning hører til de vigtigste negative påvirkninger af enårig strandengsvegetation.
En detaljeret beskrivelse af de hydrologiske forhold på overvågningsstationerne er meget ressourcekrævende og ligger uden for NOVANA programmets rammer. Den enårige strandengsvegetations hydrologi er derfor dokumenteret ved en estimeret vanddækning i 5 m cirklerne, samt Ellenbergs indikatorværdier for fugtighed og salinitet.
Vanddækningen i 5 cirklen er udtryk for vandstanden på overvågningstidspunktet. Vandstanden varierer betragteligt over året og mellem tørre og våde år og vil kunne ændre sig brat ved øget eller mindsket afvanding. Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed er et udtryk for planternes fugtighedspræferencer og dermed et udtryk for de hydrologiske forhold på levestedet integreret over en længere periode. Den gennemsnitlige indikatorværdi viser, om der er en overhyppighed af tørketolerante arter i vegetationen, der kan fortrænge de fugtighedskrævende arter, der er karakteristiske for naturtypen. Ellenbergs indikatorværdi for salinitet er et udtryk for planternes tilpasning til saltpåvirkning og indikerer dermed, hvor hyppigt strandengsvegetationen oversvømmes, og hvor høj saltholdigheden af jordvandet er.
Tilstand 2017-2022
Selvom naturtypen dækker over en stor naturlig variation i fugtighed, er de registrerede prøvefelter med enårig strandengsvegetation relativt ens mht. vanddækningen i 5 m cirklerne samt den gennemsnitlige fugtighedsværdi. Vanddækningen i 5 m cirklerne er i gennemsnit på 18 % af arealet i 5 m cirklerne, hvilket er højere end de øvrige habitatnaturtyper og væsentlig højere end for naturtypen strandeng (5,1 % vanddækning). Forekomsterne med enårig strandengsvegetation oversvømmes således langt hyppigere end de omkringliggende arealer med strandeng.
Den gennemsnitlige fugtighedsværdi er 7,5, og fugtighedsværdierne ligger næsten udelukkende omkring 8, hvilket er karakteristisk for permanent fugtige til våde levesteder og højere end gennemsnittet for strandeng (7,0). De hyppigst forekommende arter i enårig strandengsvegetation, har en fugtighedsværdi på 7 og 8.
Enårig strandengsvegetation er karakteriseret ved at rumme arter, der er tilpasset en ekstremt høj salinitet. Den gennemsnitlige salinitetsværdi er på 5,0, og en femtedel af prøvefelterne har en salinitetsværdi over 6, der er karakteristisk for levesteder med regelmæssige eller permanente oversvømmelser med saltholdigt vand. De mest salttolerante arter i enårig strandengsvegetation er kveller og strand-gåsefod.
Geografiske mønstre
Overvågningsdata viser at der ikke er store regionale forskelle i den gennemsnitlige fugtighedsværdi mens det vanddækkede areal er større i den østjyske region end i Nordjylland og på Sjælland og øerne. Den gennemsnitlige salinitetsværdi er højest i Østjylland og lavest på Sjælland.
Da blot otte prøvefelter ligger uden for habitatområderne, er det ikke muligt at vurdere, om der er forskel på tilstanden inden for - og uden for habitatområderne.
Udvikling 2011-2022
Der er ingen signifikante ændringer i indikatorerne for hydrologi i enårig strandengsvegetation i perioden 2011-2022.
Den enårige strandengsvegetation er tilpasset permanent fugtige til våde forhold, og der er store variationer i vandstand og oversvømmelseshyppigheder over året.
Foto: Peter Wind, AU