Aarhus Universitets segl

Næringsstatus

En lav og åben enårig strandengsvegetation med mulighed for opretholdelse af en artsrig flora med enårige arter forudsætter en begrænset tilgængelighed af næringsstoffer. Næringsbelastning i enårig strandengsvegetation forekommer enten i form af direkte gødskning, via næringsbelastet dræn og overfladevand fra omkringliggende landbrug og i mindre grad som atmosfærisk deposition. Tilførsel af næringsstoffer favoriserer de mere kvælstofelskende plantearter på bekostning af de mere fåtallige og sjældne arter, der tolererer næringsfattig jord.

Indikatorer

Næringsstatus i enårig strandengsvegetation er i NOVANA programmet dokumenteret ved jordbundens pH samt Ellenbergs indikatorværdi for næringsstof og næringsratio. Jordbundens surhedsgrad spiller en afgørende rolle for plantevæksten, den mikrobielle aktivitet samt en række kemiske og fysiske jordbundsegenskaber, og en høj pH kan være en positiv indikator for, at der sker løbende forstyrrelser af jordbunden ved erosion, som bringer frisk mineraljord til overfladen. Ellenbergs indikatorværdi for næringsstof og næringsratio (forholdet mellem Ellenbergs indikatorværdier for næringsstof og surhedsgrad) er et udtryk for planternes næringspræferencer og dermed næringstilgængeligheden på levestedet integreret over en længere periode. Indikatoren kan bruges som tegn på, om der er tidligere eller igangværende eutrofiering. Næringsratio beregnes som supplement til Ellenbergs næringsindikator for habitattyper med stor variation i pH.

Resultater 2011-2022

Tilstand 2017-2022

Den gennemsnitlige pH i jorden, målt i laboratorie på tørret jord opslæmmet i en CaCl-opløsning, er på 7,2 og varierer fra 5 til 9. Surhedsgraden i jordbunden er sammenlignelig med de øvrige kystnære naturtyper såsom enårig og flerårig strandvoldsvegetation (hhv. 7,1 og 7,2) samt forklit og hvid klit (hhv. 7,5 og 7).

Den gennemsnitlige næringsratio er 0,8 og varierer fra 0,65 til 1,0 i de registrerede prøvefelter med naturtypen. Den gennemsnitlige indikatorværdi for næringsstof er 5,9, hvilket indikerer relativt næringsrige levesteder. Ganske få felter er domineret af arter knyttet til moderat næringsrige levesteder (næringsværdi på 5), og arter som vingefrøet hindeknæ, sandkryb, rød svingel og strand-trehage er således kun registreret i ganske få prøvefelter.

Geografiske mønstre

Data indikerer ikke store regionale forskelle i den gennemsnitlige næringsratio og den gennemsnitlige indikatorværdi for næringsstof. Datagrundlaget er ikke tilstrækkeligt stort til en regional opdeling for pH.

Da blot otte prøvefelter ligger uden for habitatområderne er det ikke muligt at vurdere, om der er forskel på tilstanden inden for - og uden for habitatområderne.

Udvikling 2011-2022

Der er ingen signifikant ændring i næringsindikatorerne for enårig strandengsvegetation i perioden 2011-2022.

Overvågningsdata peger på, at der er en stor variation i jordbundens pH og den mængde næringsstoffer, der er tilgængelig for planternes vækst.
Foto: Peter Wind, AU