Aarhus Universitets segl

Hydrologi

Kystklint eller -klippe er en ekstremt dynamisk naturtype med en vis bølgepåvirkning fra havet. Vegetationen er typisk åben med blottet bund og mulighed for regeneration af de lavtvoksende pionerarter, der er knyttet til dette levested.

Indikatorer

Omfanget af påvirkninger fra havet er for kystklint og -klippe beskrevet vha. Ellenbergs indikatorværdier for salinitet, der er et udtryk for planternes tilpasning til saltpåvirkning.

Resultater 2011-2022

Tilstand 2017-2022

Den gennemsnitlige salinitetsværdi er 0,67, hvilket er væsentligt lavere end gennemsnittet for de to strandvoldstyper. Ganske få procent af prøvefelterne har en gennemsnitlig salinitetsværdi over 2, der indikerer at en væsentlig del af arterne er tolerante overfor en regelmæssig påvirkning fra saltsprøjt. De hyppigste salttolerante arter er rød svingel, ager-svinemælk, almindelig kvik, kruset skræppe og slåen.

Geografiske mønstre

Kystklint og –klippe er overvåget i Østjylland og på Sjælland og øerne. Vegetationen på de sjællandske kystklinter er mere påvirkede af salt fra havet end de østjyske.

Den gennemsnitlige salinitetsværdi er højere inden for - end uden for habitatområderne.

Udvikling 2011-2022

Der er ingen signifikante ændringer i Ellenbergs indikator for salinitet på kystklint eller –klippe i perioden 2011-2022.

Den hydrologiske dynamik i kystklint og -klippe er overvåget ved arternes tilpasninger til saltpåvirkning.
Foto: Peter Wind, AU ©