Skovbevoksede tørvemoser er hængesække og andre næringsfattige moser med tykke tørvelag, som er groet til med træer. Under naturlige forhold sker denne tilgroning meget langsomt, og skovene vil være meget lysåbne og vedvarende våde over lange tidsspand, hvor træerne vil etablere sig på mere tørre pletter. I et afvandet landskab som det danske, vil naturtypen typisk opstå ved kunstig afvanding af moser, og dette vil medføre en meget hurtig tilgroning med skov på mere tør bund, og skoven vil blive tæt og tør og mindre rig på forskellige levesteder for sårbare arter.
En detaljeret beskrivelse af de hydrologiske forhold på overvågningsstationerne er meget ressourcekrævende og ligger uden for NOVANA-programmets rammer. Naturtypens hydrologi er derfor dokumenteret ved vanddækningen i 5 m cirklerne og Ellenbergs indikatorværdi for fugtighed som et udtryk for vegetationens tilpasning til de hydrologiske forhold på voksestedet integreret over en længere periode.
Tilstand 2017-2022
Vanddækningen i 5 m cirklerne er i gennemsnit på 2,4 %, hvilket tyder på, at synligt vand dækker en ganske lille del af naturtypens areal.
Den gennemsnitlige indikatorværdi for fugtighed er 6,8, hvilket tyder på, at de skovbevoksede tørvemoser er fugtige levesteder. Fugtighedsværdierne spreder sig fra 6, der er kendetegnende for fugtige forhold, til 8, der karakteriserer våde levesteder. Fordelingen af fugtighedsværdierne peger på, at der er en relativt begrænset variation i fugtigheden i skovbevokset tørvemose.
Geografiske mønstre
Overvågningsdata viser, at der ikke er væsentlige regionale forskelle i hydrologien for skovbevokset tørvemose. Der er dog en højere dækning af synligt vand i den østjyske og fynske region og en lavere dækning i den vestjyske region end i to øvrige.
Der er ikke signifikant forskel på de målte indikatorer for hydrologi inden for og uden for habitatområderne.
Udvikling 2007-2022
Der er ingen signifikante ændringer i de undersøgte indikatorer for hydrologi i skovbevokset tørvemose.
Skovbevoksede tørvemoser er sene tilgroningsstadier i hængesække og andre næringsfattige moser med tykke tørvelag.
Foto: Peter Wind, AU