Hydroprogne caspia
Status | Fuglebeskyttelsesdirektiv | Rødliste | Bestand | Bestandsudvikling |
---|---|---|---|---|
Ynglefugl | Bilag I | 29-34 par (2019) | 2004-2019: Stigende |
Der blev i 2019 registreret 29-34 ynglepar af rovterne i Danmark, heraf 20-24 par på Saltholm. Første ynglefund i nyere tid i Danmark blev gjort i 2008. Bestanden har siden været i nærmest konstant vækst, og rovternen kan nu betragtes som en veletableret dansk ynglefugl. Bestanden er dog fortsat lille og begrænset til få lokaliteter.
Rovterne yngler i Danmark på øer og holme langs kysterne og fouragerer i søer og lavvandede kystområder. Arten er trækfugl og overvintrer i Vestafrika.
Rovternens danske ynglelokaliteter ligger alle i de sydøstlige egne af landet (omkring Sjælland, Lolland-Falster-Møn og Fyn). Arten genindvandrede til landet i 2008 efter at have været uddød i en årrække (Nyegaard m.fl. 2014), og arten har siden genindvandringen ynglet hvert år i stigende antal. Rovterne har en begrænset yngleudbredelse i Europa, hvor der kun er ynglebestande omkring Østersøen, Sortehavet og det Kaspiske Hav. Den danske bestand udgør den vestligste del af artens europæiske udbredelsesområde.
Der foreligger ikke studier af trusler mod rovterner i Danmark, men forstyrrelser, prædation og oversvømmelser udgør alle sandsynlige trusler mod artens ynglesucces. Desuden er der eksempler på, at rovterner er blevet skudt i forbindelse med fuglebekæmpelsen i Københavns Lufthavn.
Rovterne bliver under NOVANA-programmet overvåget efter Intensiv 1-metoden. I lighed med de andre arter af terner, der yngler kystnært, bliver arten hvert andet år talt op i de fuglebeskyttelsesområder, hvor den er på udpegningsgrundlaget, mens overvågningen hvert sjette år omfatter 'alle' kendte og potentielle ynglelokaliteter i hele landet. Der skal som udgangspunkt aflægges to besøg på hver lokalitet med mindst ti dages mellemrum; første besøg i perioden 15.-31. maj og andet besøg i perioden 1.-30. juni (Bregnballe & Holm 2017).
Rovterne blev overvåget i hele landet i 2019. Arten blev første gang overvåget i NOVANA-programmet i 2017, hvilket dette år som udgangspunkt kun omfattede Saltholm, der på det tidspunkt var det eneste fuglebeskyttelsesområde, hvor arten var på udpegningsgrundlaget.
Til beregning af bestandsestimater og bestandsudvikling (Figur 2) er NOVANA-data blevet suppleret med data fra andre kilder.
I 2019 blev der i forbindelse med NOVANA-overvågningen i alt registreret 28-33 ynglepar af rovterne i Danmark. Arten blev fundet ynglende på 8 forskellige lokaliteter, alle i landets sydøstlige egne (Figur 1).
Den absolut vigtigste lokalitet var Saltholm med 20-24 par, mens der på de øvrige lokaliteter ynglede i alt 8-9 par. På Sækkesand ved Ulvshale på Møn ynglede 3 par, og herudover var der tale om enlige par. Alle yngleforekomster blev gjort inden for fuglebeskyttelsesområder, hvor der uden for Saltholm var ynglefund i følgende områder:
Rovterne genindvandrede som ynglefugl til Danmark i 2008 efter at have været fraværende i en lang årrække (Nyegaard m.fl. 2014). Arten har siden genindvandringen ynglet hvert år, og bestanden har været i næsten konstant stigning. I 2012 var antallet steget til 8 par (Nyegaard m.fl. 2014), og i forbindelse med NOVANA-overvågningen i 2017 blev der registreret 22 par, heraf 14 par på Saltholm (Nielsen m.fl. 2019). I 2019 var ynglebestanden så, som nævnt oven for, yderligere vokset til 28-33 par. I forbindelse med anden overvågning blev der i 2019 registreret yderligere et ynglepar på Fyn, hvilket bringer det samlede antal par op på 29-34.
Stigningen i den danske bestand (vurderet ud fra data fra NOVANA-overvågningen suppleret med andre kilder) er statistisk signifikant (P<0,001) på både kort sigt (2004-2019) og lang sigt (1980-2019).
Selv om bestanden er stigende, yngler arten endnu kun på få lokaliteter og i en begrænset del af landet. Arten er under langsom spredning og er endnu ikke (efter genindvandringen) fundet ynglende i Jylland.