Aarhus Universitets segl

Canadagås

Levested

Canadagås Branta canadensis ses på marker med græs, raps, roerester og lign. samt lejlighedsvis ved kysten på ålegræs eller havgræs.

Udbredelse

Canadagås yngler fåtalligt i Danmark, men fugle fra ynglebestande i Norge og Sverige er udbredte som vintergæster i Danmark, særligt i den nordlige del af Jylland og på Øerne.

Overvågningen 2012-2017

Canadagås overvåges årligt gennem landsdækkende optællinger i midten af januar. Ved midvintertællingen i januar tælles arten på lige fod med de andre gæs som optræder i Danmark. Resultatet af optællingen afrapporteres til Wetlands International, og danner baggrund for de løbende vurderinger af bestandsstørrelsen af canadagås.  

Undersøgelsesområde

Canadagæs optælles på de traditionelle og regelmæssigt benyttede rastepladser over hele landet. 

Overvågningsmetode

Arten optælles især ved målrettede landbaserede totaloptællinger af engområder og agerjorde i indlandet, men ved midvintertællingerne indgår også fugle observeret ved totaltællinger foretaget fra fly. Som for de øvrige gåsearter gennemføres de landbaserede optællinger som en totaltælling af fugle enten ved udflyvning fra sovepladser eller i fourageringsområderne. Tællingerne udføres af et netværk af optællere på artens kendte rastepladser. Datagrundlaget suppleres efterfølgende med et kvalitetssikret udtræk af data fra DOFbasen fra lokaliteter, der ikke benyttes årligt.  

Trusler

Canadagås er en invasiv art, som oprindeligt er hjemmehørende i Nordamerika, men blev udsat med henblik på jagt i bl.a Storbritannien, Sverige og Norge, hvorfra arten har bredt sig til større dele af Nordeuropa (se fx Fox m.fl. 2015, DAISIE 2019). Da arten er invasiv er den reelt uønsket i den danske natur, hvorfor trusler ikke er vurderet.

Resultater

Fordelingen af canadagæs i Danmark i januar 2017 minder om den der er set i de seneste år, med en stor forekomst i  i Vendsyssel og Himmerland samt den nordlige halvdel af Sjælland (Figur 1). Sammenlignes udbredelsen med kortene i tidligere års NOVANA rapporter synes der at være en vigende forekomst på Lolland, Falster og Møn. Der blev registreret i alt 17.817 canadagæs på midvinteroptællingen i januar 2017, på niveau med flere af de forudgående seks år (Tabel 1). Set i et længere perspektiv var antallet af overvintrende canadagæs stigende frem til 2002, hvor det toppede. Herefter sås et brat fald over ganske få år. Siden 2005 har antallet ligget stabilt på et noget lavere niveau (Figur 2).  

Canadagås Tabel 1. Antal af canadagæs registreret ved de landsdækkende midvinter gåsetællinger i Danmark 1981 til 1983 og 1987 til 2017. De anførte antal er gennemsnit af landstotaler for de nævnte år.

Konklusion

Efter en markant vækst og efterfølgende fald i bestanden af canadagås har bestanden været på et lidt lavere men stabilt niveau de seneste 12 år. Trusler er ikke vurderet for arten. 

Den aktuelle bestandsstatus for arten i Europa blev ikke opgjort af Wetlands International (2018) og Fox & Leafloor (2018).  

Referencer