Aarhus Universitets segl

Skestork

Platalea leucorodia

Sammenfatning

Status

Fuglebeskyttelsesdirektiv

Rødliste

Bestand

Bestandsudvikling

Trækfugl

Bilag I og Artikel 4.2 udpeget

Ikke relevant (NA)

1.060 (august 2021)

Stigende

Skestork blev i august 2021 overvåget for tredje gang som trækfugl  i NOVANA-sammenhæng, og der blev talt i alt 1.060 fugle. Ved tællingerne i 2017 og 2019 blev der talt henholdsvis 882 og 1.013 fugle.

Arten var en ret sjælden fugl i Danmark, inden den genindvandrede som ynglefugl i 1996. Siden er bestanden vokset betragteligt og blev i 2021 opgjort til 592 par. Efterårsbestanden er steget markant de seneste år parallelt med stigningen i ynglebestanden, og de skestorke, der ses i landet i august, udgøres primært af danske fugle. De største koncentrationer af rastende fugle i august optræder i Vadehavet, de vestjyske fjorde og omkring Limfjorden, hvilket i store træk svarer til artens danske yngleudbredelse.

Om arten

Skestork optræder i Danmark ved lavvandede kystområder, fjordlaguner og søer. Den yngler i kolonier på ubeboede småøer, ofte i rørskov. 

I Danmark optræder arten i størst antal i Vest- og Nordjylland. Skestork genindvandrede som ynglefugl i 1996, og de vigtigste ynglepladser findes i Ringkøbing Fjord og i Limfjorden. I efterårsmånederne optræder de største koncentrationer i Vadehavet, Ringkøbing Fjord og Limfjorden. Arten ses kun i mindre antal i Østjylland og på Øerne. Skestorken er en trækfugl, der overvintrer i Vestafrika. De fleste ankommer til Danmark i marts og april og forlader landet igen i løbet af august og september.

Den vesteuropæiske bestand af skestork vurderes at have en bestandsstørrelse på 19.000-24.000 individer og være i fremgang (Wetlands International 2022).  

Der vurderes ikke at være væsentlige trusler mod arten på rastepladserne. Den danske ynglebestand er koncentreret til få kolonier, hvor oversvømmelser i forbindelse med højvande eller forekomst af rovpattedyr kan medføre, at æg og unger i hele kolonien går tabt. Når sådanne begivenheder rammer de største af landets kolonier, kan dette forventes at påvirke antallet af efterårsrastende skestorke i Danmark.

Overvågningsmetoder

Skestork overvåges hvert andet år ved optællinger i august måned. Arten blev optalt for tredje gang i 2021.

Optællingen af skestork er landsdækkende, men med særligt fokus på de fuglebeskyttelsesområder, hvor arten er på udpegningsgrundlaget som trækfugl. Dette var i 2021 tilfældet for to fuglebeskyttelsesområder, hhv. de Østlige og Vestlige Vejler ved Limfjorden.

Arten er optalt ved optællinger foretaget fra land. I 2021 blev arten optalt i Vejlerne 11-12. august. Fra resten af landet er der suppleret med tal fra andre tællinger udført af optællere i NOVANA-regi samt med kvalitetssikrede tal fra DOFbasen i perioden 7. til 22. august.

Resultater

Der blev ved tællingen i august 2021 optalt i alt 1.060 skestorke (Tabel 1, Figur 1). Langt de fleste fugle opholdt sig i Vestjylland og omkring Limfjorden.

I Vadehavet og tilstødende områder blev der talt i alt 347 skestorke, flest i Sneum Digesø (217 fugle). Herudover var de største forekomster: 206 på flere lokaliteter i Ringkøbing Fjord, 102 på Harboøre Tange, 80 i de Vestlige Vejler, 61 i Lille Vildmose og 54 i de Østlige Vejler. Øst for Lillebælt blev i alt talt 30 skestorke fordelt på 3 lokaliteter, heraf flest ved Firtalsstrand & Mellemstykket i Odense Fjord med 25 fugle.

Udvikling i antal og udbredelse

Antallet af skestorke i august 2021 var ca. 5 % større end antallet ved seneste optælling i 2019 og ca. 20 % større end ved den første optælling i 2017. De skestorke, der ses i Danmark i august, udgøres primært af danske ynglefugle og deres unger. Da den danske ynglebestand af skestork er i fremgang, var en tilsvarende fremgang i antallet af rastende fugle i august forventet.

Arten var en ret sjælden fugl i Danmark, inden den genindvandrede som ynglefugl i 1996. Siden er bestanden vokset betragteligt, og i 2021 blev ynglebestanden opgjort til 592 par (Lange m.fl. 2022). Efterårsbestanden er steget i takt med stigningen i ynglebestanden. Langt hovedparten af de skestorke, der optræder i Danmark i august, vurderes at være danske ynglefugle og deres unger, men også fugle fra Tyskland og Holland optræder i Danmark (Bønløkke m.fl. 2006, DCE upubl.). Arten yngler ikke nord og øst for Danmark.

Skestorkenes geografiske fordeling i august, med flest fugle i Vadehavet, de vestjyske fjorde og i Limfjorden, svarer nogenlunde til fordelingen ved de tidligere tællinger.

Optællingen vurderes at give et rimeligt troværdigt billede af, hvor mange skestorke, der opholdt sig i Danmark i august 2021. Arten forekommer kun i større tal på relativt få lokaliteter og er normalt nem at tælle op. Fuglene flytter dog ofte rundt mellem nærliggende lokaliteter, hvilket ved sammentællingen kan gøre det vanskeligt at sikre, at de samme fugle ikke tælles med fra to forskellige lokaliteter.

Referencer

  • Se afsnittet om internationale bestandsopgørelser
  • Bønløkke, J., Madsen J.J., Thorup, K., Bjerrum, M. & Rahbek, C. (2006). Dansk trækfugleatlas. – Rhodos, Humlebæk. 870 s.
  • Lange, P., Christophersen, H. & Christensen, J.S. (2022). Fugle i Danmark 2021. Årsrapport over observationer – meddelelse nr. 48 fra Rapportgruppen. Fugleåret 2021 s. 17-106. – Dansk Ornitologisk Forening. 

Læs også om

Skestork/Foto: Thomas Eske Holm
Skestork
Foto: Thomas Eske Holm

År August
2017 882
2019 1.013 
2021 1.060

Tabel 1. Antal af skestork optalt i Danmark i august i 2017, 2019 og 2021.