Charadrius alexandrinus
Status | Fuglebeskyttelsesdirektiv | Rødliste | Bestand | Bestandsudvikling |
---|---|---|---|---|
Trækfugl | Bilag 1 | Ikke relevant (NA) | August: 113 (2023) | 2012-2023: Stabil |
Ved seneste optælling af hvidbrystet præstekrave i august 2023 blev der talt i alt 113 hvidbrystet præstekrave i hele landet. Der blev ikke observeret fugle uden for Vadehavet. De største forekomster var på Fanø.
Arten er ikke tidligere optalt på en koordineret måde i NOVANA-programmet, men det vurderes, at de fældende fugle, der er til stede i Danmark i sensommeren, udgøres af danske ynglefugle. Det er derfor sandsynligt, at antallet af tilstedeværende, fældende fugle følger udviklingen for den danske ynglebestand.
Hvidbrystet præstekrave optræder uden for yngletiden nærmest udelukkende på de store, vestvendte strande på Fanø og Rømø, som også er artens primære ynglelokaliteter her i landet.
Arten er en trækfugl, der overvintrer i Vesteuropa og Nordvestafrika. De danske hvidbrystede præstekraver er en del af den bestand, der forekommer fra Vesteuropa over det vestlige Middelhav mod syd til Vestafrika. Bestanden vurderes at være stabil, på 40.000-65.000 individer og med et 1 %-kriterie på 510 fugle (Wetlands International 2024).
Arten optræder på fuglebeskyttelsesdirektivets Bilag I, og er derfor ikke jagtbar i de europæiske EU-lande.
De to primære danske rastepladser udgøres af den sydlige del af Rømø Strand og den sydlige del af Fanø Strand. Begge er meget populære turistområder, hvor fuglene ofte bliver forstyrret, når de søger føde eller opholder sig på deres højvandsrastepladser (Blüm m.fl. i trykken). Lignende forstyrrelser er dokumenteret på artens vigtigste rasteplads i den tyske og hollandske del af Vadehavet (Blüm 2024, Blüm m.fl. i trykken). Hvorvidt forstyrrelserne påvirker fuglenes fældning og kondition vides ikke, og det er uvist om forstyrrelserne i de områder, hvor arten opholder sig i sensommeren, påvirker bestanden negativt.
Hvidbrystet præstekrave overvåges hvert andet år ved optællinger i august. I sensommeren optræder fældende fugle kun på nogle få lokaliteter i Vadehavet. Optællingen i 2023 er første gang, hvor der er sket en målrettet og koordineret eftersøgning af arten på disse lokaliteter.
Optællingen foretages fra landjorden. Arten tælles lettest ved højvande, da fuglene her samles i færre og mindre områder.
Ved optællingen i august 2023 blev der i alt talt 113 hvidbrystede præstekraver. Langt de fleste fugle (102) blev talt på den sydlige halvdel af Fanø (Figur 1). Det lave antal fugle på Rømø (3) kan givetvis forklares med, at tællingen her ikke var fuldt dækkende, og at arten let overses, da fuglene gerne raster i fordybninger i sandet. Under tællingen i 2023 blev den sydligste del af Rømø Sønderstrand, som er et af de foretrukne rastesteder, ikke fyldestgørende dækket ved højvande, hvorfor det her rapporterede antal må anses for værende et minimumsantal.
Der blev ikke observeret rastende fugle uden for Vadehavet i august 2023.
Da arten ikke tidligere har været optalt som trækfugl på en koordineret måde på de vigtigste lokaliteter, er det vanskeligt at vurdere, hvordan antallet af individer har udviklet sig. Antallet af fugle, der opholder sig på Rømø og Fanø, vurderes at være direkte korreleret med antallet af ynglefugle i den danske del af Vadehavet. Det vides dog ikke med sikkerhed, om der blandt de fældende fugle på Fanø og Rømø også optræder fugle fra de nordtyske yngleområder. Den nærmeste, vigtige sensommerrasteplads for hvidbrystet præstekrave i Nordtyskland er stranden på Sankt Peter-Ording. På denne strand, der er beliggende ca. 100 km syd for Rømø Sønderstrand, opholder hovedparten af de tyske ynglefugle sig i fældeperioden (op til ca. 500 individer) (Blüm m.fl. i trykken).
Den danske ynglebestand er blevet fulgt siden midten af 1990'erne. Det samlede antal registrerede ynglepar svingede mellem 40 og 106 par frem til 2020 (Thorup & Bregnballe 2021), men herefter steg antallet til 143 par i 2023. Siden 1996 har arten kun ynglet i Vadehavet, og her har op til 101 par ynglet på Rømø og op til 31 par på Fanø. Desuden har der på eller nær Det Fremskudte Dige ved Højer ynglet op til 3 par, dog 11 par i 2023. Arten yngler næsten udelukkende på strande, i unge klitter og på tilstødende kortgræssede enge.
Se afsnittet med Referencer for trækfugle - nederst i trækfugledelen af rapporten.