Tringa totanus
| Status | Fuglebeskyttelsesdirektiv | Rødliste | Tidspunkt | Bestand | Bestandsudvikling |
|---|---|---|---|---|---|
| Trækfugl | Bilag IIB og Artikel 4.2-udpeget | Livskraftig (LC) | Midvinter | Hele landet: 1.756 (2023) | 2014-2025: Stigende 1987-2025: Faldende |
| August | Hele landet: 16.411 (2025) Vadehavet: 13.931 (2025) | 2005-2025: Stigende |
Antallet af rødben blev i forbindelse med den landsdækkende fældefugletælling i august 2025 opgjort til 16.411, hvoraf 13.931 blev talt i Vadehavet. Ved de seneste fire optællinger af rødben i Vadehavet i august (2019-2025) har antallet været væsentligt højere end i de foregående år (2005-2017).
Ved seneste landsdækkende midvintertælling i 2023 blev der talt 1.756 rødben i hele landet.
Rødben yngler i Danmark på afgræssede strandenge og ferske enge. I træktiden og om vinteren forekommer den ved lavvandede kystområder, hvor den søger føde i tidevandzonen.
De rødben, der ses i Danmark, stammer fra tre populationer:
Rødben forekommer i hele landet med de største koncentrationer i Vadehavet. Her optræder arten i størst antal i juli og august, hvor forekomsten formentlig domineres af fugle fra Nordskandinavien og Finland (Laursen & Frikke 2013).
Der er ikke kendskab til trusler mod de rastende rødben i Danmark, efter at arten blev jagtfredet i 1982.
Rødben overvåges i NOVANA-programmet hvert andet år ved optællinger i august, hvert tredje år ved de landsdækkende midvintertællinger samt ved de årlige reducerede midvintertællinger. I perioden 2024-2025 er arten overvåget august 2025. Dette år var optællingen en del af den landsdækkende fældefugletælling. Arten er desuden overvåget begge år ved de reducerede midvintertællinger.
Overvågningen er fokuseret på de fuglebeskyttelsesområder, hvor arten er på udpegningsgrundlaget som trækfugl. Dette er tilfældet for Vadehavet, hvor arten er på udpegningsgrundlaget for to fuglebeskyttelsesområder (F57 Vadehavet og F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen).
Optælling af rødben i Vadehavet sker de fleste år både ved optælling fra fly og fra land. Ved optællinger fra fly opsøges alle rastepladser ved højvande, og hele området tælles inden for få timer. Som regel ses flest rødben ved optælling fra land, formentlig fordi arten mest forekommer i småflokke, der fra fly let overses i områder med store koncentrationer af rastende fugle.
Antallet af rødben i Vadehavet kulminerer sidst i juli og først i august (Laursen & Frikke 2013). Hvis optællingen bliver udført sent i august, kan antallet af rødben allerede været faldet væsentligt.
Ved seneste landsdækkende midvintertælling i 2023 blev der registreret i alt 1.756 rødben, der var fordelt på et stort antal lokaliteter i næsten hele landet (Figur 1).
I forbindelse med den landsdækkende fældefugletælling i august 2025 blev der i alt registreret 16.411 rødben i hele landet, heraf 13.931 i Vadehavet. Uden for Vadehavet var den største koncentration på 526 i Aalborg Bugt, mens der herudover kun var mindre forekomster (Figur 2).
Antallet af rødben ved midvinter (T. t. robusta), som registreret ved de årlige reducerede midvintertællinger, har været faldende på lang sigt, men stigende på kort sigt (Figur 3). Det samlede antal rødben i Danmark ved midvinter blev i 2023 opgjort for første gang under NOVANA-programmet til ca. 1.750. Tidligere er der vurderet, at “nogle få tusinde” rødben overvintrer i Danmark (Meltofte 1993).
Antallet af rødben registreret i Vadehavet i august (primært T. t. totanus) har ved de seneste optællinger ligger væsentligt over, hvad der ellers er talt under NOVANA-overvågningen. I perioden 2005-2017 blev der ved alle optællingerne fra land talt mellem 2.000 og 5.000 rødben, mens gennemsnittet for de fire seneste optællinger (2019-2025) var på godt 11.000 (Tabel 1). Dette tyder på en reel fremgang på artens rastepladser i den danske del af Vadehavet.
For fuldstændighedens skyld er der i Tabel 1 præsenteret resultater fra både optællinger fra fly (hvor disse er udført) og fra land. Antal optalt fra fly er ret konsekvent lavere end landtællingerne, hvilket nok både skyldes, at arten er svær at dække fyldestgørende fra fly, og at det kan være vanskeligt at få gennemført en flytælling på det, for arten, optimale tidspunkt.
Den seneste opgørelse over udviklingen i bestandene af rastende fugle i det dansk-tysk-hollandske Vadehav indikerer, at antallet af rødben har været stabilt på lang sigt (1987/88-2022/23), mens der er steget på kort sigt (2013/14-2022/23) (Kleefstra m.fl. 2025). Ifølge samme opgørelse er antallet i den danske del af Vadehavet gået frem på både lang og kort sigt. I analyserne er der indgået optællinger fra hele året og ikke kun fra den periode, hvor artens forekomst i Danmark kulminerer.
Se afsnittet med Referencer for trækfugle - nederst i trækfugledelen af rapporten.
Figur 1. Fordeling af rødben optalt ved den landsdækkende midvintertælling i 2023. Kortet er et detaljekort, hvor fordelinger inden for fuglebeskyttelsesområderne er vist. Et sumkort med sammentællinger i fuglebeskyttelsesområderne kan ses via dette link.
Figur 2. Fordeling af rødben optalt ved den landsdækkende fældefugletælling i august 2025. Kortet er et detaljekort, hvor fordelinger inden for fuglebeskyttelsesområderne er vist. Et sumkort med sammentællinger i fuglebeskyttelsesområderne kan ses via dette link.
Figur 3. Udvikling i bestandsindeks for rødben ved midvinter fra 1987 til 2025, baseret på optællinger i indeksområderne. Indeks er sat til 100 i 1994. Den underliggende analyse af antal og bestandsudvikling (trend) for arten kan ses via dette link.
| År | Antal (fly) | Antal (land) |
|---|---|---|
| 2005 | - | 4.589 |
| 2007 | 2.930 | 2.582 |
| 2009 | 1.088 | 3.648 |
| 2011 | 1.743 | 3.830 |
| 2013 | 2.318 | 4.952 |
| 2015 | - | 2.182 |
| 2017 | - | 2.595 |
| 2019 | 9.702 | 12.780 |
| 2021 | 4.114 | 9.721 |
| 2023 | 477 | 8.496 |
| 2025 | - | 13.931 |
Tabel 1. Antal af rastende rødben optalt i Vadehavet i august i perioden 2005 til 2025, hhv. ved optællinger fra fly og fra land. Ikke alle år er der gennemført optællinger fra fly.